Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomeFUDBALDodik javno priznao uplitanje politike u fudbal: Da li će reagovati UEFA...

Dodik javno priznao uplitanje politike u fudbal: Da li će reagovati UEFA i FIFA?

- Reklama -


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik javno je priznao uplitanje politike u bh. fudbal, nakon što se pohvalio prvom čovjeku Rusije Vladimiru Putinu da je dogovorio prijateljski meč Rusije i BiH.

Poslije objavljivanja transkripta sastanka Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, gdje se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine hvalio da je dogovorio utakmicu Rusija-BiH, iako većina zemlje nije bilo za utakmicu. Postavlja se pitanje da li političke odluke u Fudbalskom savezu BiH donosi Vico Zeljković sa članovima Izvršnog odbora ili Milorad Dodik i SNSD u ovom konkretnom primjeru?

“Prije nekoliko dana – htio bih vam reći, doslovno se pohvaliti – imali smo priliku omogućiti da Bosna i Hercegovina odigra prijateljsku utakmicu sa vašom fudbalskom reprezentacijom u Sankt Peterburgu 19. novembra. Naši ljudi su osigurali ovu odluku za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nadamo se da ćemo zadržati ovaj datum, 19. novembar, iako jedan dio Bosne i Hercegovine to ne želi. U svakom slučaju, mi smo to uradili – u okolnostima u kojima se nalazimo” reako je Dodik.

- Reklama -

Da li bi nakon ovog priznanja člana Predsjedništva Dodika mogle da reaguju UEFA i FIFA, jer sada imamo i direktno priznanje političara da se miješao u sport. Ukoliko to nadležna evropska i svjetska kuća fudbala okarakterišu kao grubo kršenje njihovih statuta, državni savez BiH mogao bi se naći u ozbiljnom problemu. Sličnom kao 2011. godine kada je NS BiH suspendovan zbog toga što delegati Nogometnog saveza BiH nisu donijeli novi statut koji bi bio usklađen sa sportskim standardima, a ne sa političkom strukturom u državi.

Dok cijeli svijet okreće leđa ne samo ruskom fudbalu, nego i sportu, lider SNSD-a u predizborno vrijeme se hvali Vladimiru Putinu, da je Bosne i Hercegovina spremna da igra prijateljski meč.

Ukoliko bi došlo do eventualnih posljedica zbog uplitanja politike u sport, reprezentativni i klupski fudbal u BiH bio bi doslovno zaustavljen, a naši klubovi i reprezentacije onda bi vjerovatno mogle i igrati samo sa Rusima.

Za to vrijeme predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković ističe da je atmosferu u našoj reprezentaciji na visokom nivou.

„Bez obzira na sva dešavanja proteklih dana, trebamo razmišljati samo o susretu sa Crnom Gorom, a nakon toga i Rumunijom. Igrači moraju znati da sam tu za njih u svakom trenutku te da je naš zajednički cilj plasman u A Ligu nacija, te Euro. Vidim da vlada dobra energija i pozitivna atmosfera, fokus je još jednom ponavljam, na predstojećim utakmicama, a za sve druge stvari biće vremena i prilike za razgovor“, izjavio je Zeljković.

Da li Vicu Zeljkovića brine šta će reći UEFA i FIFA na priznanje njegovog ujaka? Ne bi se reklo. Da li Zeljkovića brine kakav će status imati fudbalska reprezentacija BiH ukoliko odigra utakmicu protiv Rusije? Sudeći prema današnjim izjava, vjerovatno ne.

Da li iko u NS BiH strahuje od istog scenarija kao prije 11 godina i epiteta da bi mogli postati novi “grobari” bh. fudbala?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular