Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeBIZNISDodik na akademiji ponovo o samostalnosti RS, osuđene zločince nazvao mučenicima

Dodik na akademiji ponovo o samostalnosti RS, osuđene zločince nazvao mučenicima

- Reklama -


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana RS, ponovo govorio o samostalnosti ovog bh. entiteta, prozivao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, ali i veličao osuđene ratne zločince, ne spominjući im imena.

U uvodnom obraćanju kazao je kako “Srbi u Federaciji BiH žive bijedno” te da “nije Srbije i RS ne bi se ni održali tu”.

Ponovio je kako “oni nisu bosanski Srbi” te naveo da je “ponosan na generaciju koja je osnovala RS”.

- Reklama -

“Prihvatili su ulogu mučenika po zatvorima. Kažu da su bili u krivu, ali ih narod RS ne krivi”, rekao je Dodik i nagrađen je aplauzom.

Među osnivačima Republike Srpske smatraju se Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik koji su bili na čelu tadašnje samoproglašene republike, a kasnije su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. Podsjetimo, veličanje ratnih zločinaca je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH, tačnije odredbama koje je namentuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Nastavio je Dodik i o samostalnosti RS.

“Mi hoćemo svoju državu, zašto ne možemo reći da hoćemo svoju državu? Danas sam na zahtjev brojnih udruženja, pod vrlo delikatnim uslovima, dodijelio najviše odlikovanje RS predsjedniku Ruske Federacije g. Putinu. I danas kada govorim o tome ovdje, kažem da RS ima pravo da računa na državu jer smo tog 9. januara 1992. godine formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, a ne u bilo čijem dijelu”, rekao je Dodik.

Dok traje rat u Ukrajini: Dodik odlikovao Putina za patriotizam prema RS

Dodao je kako su “morali prihvatiti Dejton”, ali da su ga “skršili zlotvori”. Prozivao je i visokog predstavnika i upućivao poruke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular