Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje

Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje

- Reklama -


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih, klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

Dodaje kako su svi Republici Srpskoj svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad glavom i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom ratu.

Podsjetio je “da su brutalno i strašno bombardovanje u novijoj istoriji najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije”.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu Ambasade SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta bezumna najava za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

- Reklama -

“Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demonizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome, onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana”, istakao je Dodik.

On je ponovio da se RS ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

“Kad SAD budu spremne da se na taj način ponašaju, mogle bi u Republici Srpskoj da imaju partnera”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da nijedan Srbin u institucijama BiH nije dao saglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH.

Bilo čija je odluka i ko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular