Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDodik: NSRS će usvojiti rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu

Dodik: NSRS će usvojiti rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu

- Reklama -


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Narodna skupština tog entiteta u BiH usvojiti Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Rezoluciju predlaže vladajuća koalicija i za nju već imamo podršku, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozicije koji žele da budu dio tog dokumenta“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je kazao da će u dokument biti ugrađene ocjene situacije na Kosovu, ali i obaveze Republike Srpske u pogledu pomoći.

U tekstu Rezolucije, koji bi NSRS trebalo da razmatra sljedeće sedmice, navodi se da Srbija ima pravo da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu ako se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja.

- Reklama -

Rezolucijom se, između ostalog, „osuđuje konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti“.

Dodik je rekao i da RS ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira jednog člana Predsjedništva BiH i dodao da to neće biti promijenjeno.

Prema njegovim riječima, Bošnjacima i Hrvatima je ostavljena sloboda da se dogovore kako će na teritoriji entiteta Federacije BiH biti članovi Predsjedništva BiH.

„Kad je riječ o svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, želimo da budemo uključeni. Na primjer, ranije smo predlagali da cenzus bude povećan sa tri na pet odsto radi eliminacije političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, a ne pojedinci“, naveo je Dodik.

On je kazao i da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH uzurpirala prava za sprovođenje izbora za predsjednika i parlament RS, za Vijeće naroda RS, za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i za lokalne izbore.

Dodik tvrdi da ti izbori nisu u nadležnosti CIK BIH, već Izborne komisije Republike Srpske, i da CIK BiH može da organizuje izbore jedino za Predsjedništvo BiH i za Predstavnički dom parlamenta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular