Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDodik o prepisci Stoltenberga i Turković: Riječ je o još jednoj zloupotrebi

Dodik o prepisci Stoltenberga i Turković: Riječ je o još jednoj zloupotrebi

- Reklama -


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH ni od koga nije tražila da za nju pravi bilo kakve posebne uslove i mjere, pa tako ni od NATO-a. To je rekao reagujući na pismo koje je jučer Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a poslao Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH. 

Kazao je i da “NATO nema nikakve uloge u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.”

Reagujući na prepisku Turković i Stoltenberga, u kojoj je Stoltenberg naveo da NATO razvija set mjera, posebno za BiH, Dodik je ocijenio da je “riječ o još jednoj zloupotrebi”.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, Turković, koja je prethodno uputila pismo Stoltenbergu, navodeći da se “Bosna i Hercegovina suočava sa brojnim izazovima, a u svjetlu aktuelnih dešavanja u Evropi i regionu”, nema nikakva ovlašćenja u oblasti odbrane, ni na spoljnom, ni na unutrašnjem planu.

“Jedino nadležno mesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima je Predsjedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno. To je ujdurma muslimanske strane (op.a. kako Dodik naziva Bošnjake omalavažavujući ih), koja pokušava da obezbijedi da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno”, naglasio je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da bi to trebalo da zna i generalni sekretar NATO-a, ocijenivši da, ako to nije znao, onda je “nemušto uvučen u prepisku oko toga”.

Dodik je istakao da BiH nije tražila nikakve dodatne mjere niti u njoj postoji maligni uticaj o kojem oni govore.

“Postoji uticaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije ni u kakvom ugovornom odnosu sa NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos sa Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije tačno”, naglasio je on.

Dodik je demantovao postojanje “ruskog malignog uticaja u BiH”, navodeći da “postoji odnos u kom se Rusija poštuje jednako kao i druge zemlje, pa i one koje su članice NATO-a”.

Podsjetimo, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, odgovorio je Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

“Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti sarađivati sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“, naveo je generalni sekretar NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular