Na Vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH našla se tačka o davanju agremana ambasadoru Njemačke, što član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije smatrao tačkom za Vanrednu sjednicu i tražio je njeno skidanje. Glasao je protiv i u naredna tri dana će odlučiti hoće li zatražiti zaštitu vitalnog interesa.

“U toku je pokušaj okupacije ovih prostora”, kaže Dodik optužujući Njemaču za te pokušaje. Traži povlačenje rezolucije u Bundestagu i kaže: “Oni koji ne uvažavaju Republiku Srpsku ne mogu očekivati da mi njih uvažimo”. Rekao je da su oni ovdje poslali visokog predstavnika i sudiju Ustavnog suda i da to ne može proći.

Ponovo nisu podržani prijedlozi Dodika da se visoki predstavnik Kristijan Šmit proglasi personom non grata; da Predsjedništvo da saglasnost za sporazum sa Srbijom o istočnoj interkonekciji gasovoda; da se BiH priključi Otvorenom Balkanu; da se da saglasnost za aerodrom u Trebinju.

Dodik je ponovo tražio da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razriješi sa funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva. Dodik je kazao da smatra “upitnim čak i njegove mentalne sposobnosti.”

Kazao je da RS treba snažnu i čvrstu politiku i svaku odluku koje dones su u interesu RS. “Ne želimo biti pokusni eksperiment, već da nam uvaže prava”, zaključio je Dodik.

Dodao je da Bošnjaci žele dominaciju i da ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime