Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeFUDBALDoha se polako pretvara u navijačku košnicu

Doha se polako pretvara u navijačku košnicu

- Reklama -


Sa svih strana svijeta navijači polako stižu u Dohu koja će idućih mjesec dana biti “sportsko srce svijeta.”

Atmosfera se polako zagrijava, a ulice Dohe postaju kao košnica. Na svakom koraku se osjeća kako je World Cup pred vratima. Prema procjenama domaćina, ova bogata arapska država očekuje više od milijun posjetitelja za vrijeme turnira koji traje gotovo mjesec dana.

Međutim, navijačima problem predstavljaju visoke cijene smještaja, čime ovo SP zaista postaje za “odabrane”, kako je nedavno kazao izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

- Reklama -

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino poručio je kako je “Katar spreman” uvjeravajući kako će domaćini iznenaditi svijet.

Ulice staroga grada, Souq Waqifa, pune su života i ljudi, a svojim mirisom privlače vas irački, iranski, turski, libanonski restorani. Sve je puno šarenih štandova i navijača.

“Ovo je rijetka prilika da u gradu možemo vidjeti praktički sve najbolje nogometne zvijezde svijeta,” kazao nam je Indijac Neerav koji već pet godina u Dohi vozi taksi.

Najviše navijača je na Cornicheu, sedam kilometara dugačkoj šetnici uz zaljev. Za sada je najviše Argentinaca, Brazilaca, Marokanaca i Tunižana, dok Europljana za sada nema previše. Prepoznatljivi hrvatski kvadratići još nisu “okupirali” Dohu.

“Došli smo zbog Messija, bit će to njegovo posljednje svjetsko prvenstvo, imamo osjećaj da će ovo biti njegovo prvenstvu,” kazala je skupina “Gauča”.

Velikom rezultatu se nadaju i naši prvi suparnici Marokanci. Prema nekim procjenama u Dohi ih radi više od 20.000.

“Hrvatska je jaka, ali mi smo jači,” dobacio nam je Youssef. “Ako zaustavimo Modrića, pobijedit ćemo,” dodao je.

Corniche je jedna od najpoznatijih atrakcija u Dohi. Prepuna je brojnih sadržaja, od kioska s hranom, parkova do kulturnih znamenitosti kao što su  Muzej islamske umjetnosti i Katarsko nacionalno kazalište. Sa šetnicom u obliku polumjeseca oko zaljeva Doha, Corniche nudi i najbolji pogled na West Bay, moderno lice grada.

Cijela je zona zatvorena za vozlila, zabranjeni su električni skuteri, motocikli i bicikli. Riva je ukrašena sa 1.440 rasvjetih stupova u obliku palminog lišća koji odražavaju katarsko nasljeđe.

Zasađeno je i preko 137.000 četvornih metara zelenih površina, uključujući 940 stabala i 920 palmi. Osigurane su pješačke staze i prijelazi zajedno s biciklističkim stazama, uključujući stazu za trčanje od 7 km. U središnjem području Dohe su posebno dizajnirane i staze za osobe s invaliditetom.

Ljubitelje nogometa iz cijeloga svijeta, uz nezaobilazno gledanje utakmica na velikim video zidovima, očekuje zabavni i kulturni program sa više od 90 posebnih događaja.

U Park Al Bidda na Cornicheu postavljen je i Fan Festival s kapacitetom od gotovo 40.000 posjetitelja. Na festivalu će nastupiti više od 20 vrhunskih zabavljača iz cijelog svijeta među kojima i Diplo, Kizz Daniel, Nora Fatehi, Trinidad Cardona i Calvin Harris.

“Navijači iz cijelog svijeta mogu očekivati ​​29 dana nogometa, glazbe, kulture i načina života, pravi festival nogometa,” poručili su organizatori.

Dodajmo i kako su katarske vlasti i FIFA poništili odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima će se igrati utakmice.

“Nakon razgovora između predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića koncentrira u navijačke zone i ovlaštene objekte,” poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular