Otrovni vrt u Alnwick u Northumberlandu u Engleskoj dom je više od 100 otrovnih, opojnih i narkotičnih biljaka. Znak na vratima vrta kaže: “Ove biljke mogu ubiti”, ali je otvoren za javnost.

Upozorenje nije šala – parcela zatvorena iza crnih željeznih rešetki najsmrtonosniji je vrt na svijetu te je otvoren za javnost.

Osnovan 2005. godine, Poison Garden u vrtu Alnwick u Northumberlandu, Engleska, dom je za više od 100 otrovnih, opojnih i narkotičnih biljaka, prenosi BBC.

Prije nego što se posjetiteljima dopusti ulazak, moraju proći sigurnosni brifing“, rekao je Dean Smith, vodič u Poison Gardenu.

Posjetiocima se daje uputa da ne smiju dodirivati, jesti ili mirisati bilo šta – uprkos tome, kako navodi web stranica, dešava se da se gosti povremeno onesvijeste zbog udisanja otrovnih para dok prolaze stazama.

Jedna od opasnih biljaka koje se ovdje uzgajaju je monahinja ili vučja batina koja sadrži akonitin, neurotoksin i kardiotoksin.

Ali to nije ono najgore: “Vjerovatno najotrovnija biljka koju zapravo imamo ovdje je ricin (koji sadrži toksin ricin), čak Guinnessova knjiga svjetskih rekorda smatra da je to najotrovnija biljka na svijetu“, rekao je Smith.

Neke biljke ne morate jesti, dodirivati, mirisati ili pretvarati u psihodelike da bi vas ubile.

Postoji jedna biljka u vrtu koja vas može ubiti samo ako je podrežete.

Lišće Prunus laurocerasus (poznato i kao lovor trešnje ili engleski lovor) sadrži dvije komponente (cijanogene glikozide i cijanidne ione) koje vam, odvojeno, neće naškoditi, ali ako bi životinja zgnječila lišće žvačući ga – ili ako bi ih čovjek podsjekao makazama – oni će proizvesti plin cijanid.

Kukurici su, poput božićne ruže, još jedna opasno česta biljka u vrtu. Korijen ima kardiotoksin koji će vam zaustaviti srce, a sok ima snažan iritantan učinak na kožu.

Stoga uvijek nosite rukavice, a Smith je upozorio, nemojte ih skidati povlačeći ih zubima.

Opasne biljke su izvori lijekova.

Zapravo, neke od najsmrtonosnijih biljaka ovdje su izvori izvrsnih lijekova, poput tise koja se koristi u liječenju raka dojke, kao i zelenika čiji sastojci mogu biti kobni, ali ako se pravilno obradi, proizvodi korisne lijekove.

Sam vrt je dio programa obrazovanja o drogama.

Claire Mitchell, voditeljica zajednice i obrazovanja, je objasnila: “Sjeveroistočna Engleska ima najveću stopu smrtnosti od droga u Engleskoj i Walesu. Nešto treba učiniti u smislu stvarnog informiranja mladih ljudi vani. Dakle, program edukacije o drogama proizlazi iz obilazaka Poison Gardena, gdje imamo biljke droga, a cijela ideja iza toga je spriječiti štetu uzrokovanu drogama.”

Iz tog razloga, u vrtu se uzgaja “abeceda droga”:: uzgajaju opijumski mak (droga klase A), kanabis (droga klase B) i catha edulis, poznatiji kao ‘khat’ (droga klase C ).

Svakako, osoblje Poison Gardena zakonski je ovlašteno pažljivo nadzirati, prebrojavati i podnijeti izvješća o svim biljkama/drogama – i zatim dostaviti dokaz da su ih uništili na kraju svake sezone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime