Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEDr. Bilgin Sait: Long covid opasniji za žene

Dr. Bilgin Sait: Long covid opasniji za žene

- Reklama -


Dr. Bilgin Sait iz Američke bolnice u Istanbulu za Novi dan govorio je o najnovijim saznanjima o long covidu sa kojima se liječnička struka suočava.

Kazao je da je long covid važnije pitanje globalnog zdravlja od akutnog covida.

“Pošto su brojevi veliki i nemaju specifičnu terapiju. Moraju imati podršku doktora i zdravstvene institucije, ali nemaju dovoljnu podršku. Radi se o produženim simptomima covida, više od četiri sedmice i do tri mjeseca – najmanje jedan simptom koji je neprekidan i produžen i ako se simptopmi ne mogu dokazati kao neka druga bolest”, kazao je.

- Reklama -

Navodi da su simptomi veoma različiti.

“Svaki sistem ima probleme. Možemo to klasificirati na tri sistema. Jedan je fizikalni simptomi, pa neuro-psihijatrijski i psihijatrijski simptomi. Ove tri grupacije najmanje jedan simptom koji se produži do tri mjeseca, onda kažemo da je long covid”, pojasnio je.

Kazao je i koji su najčešći simptomi long covida.

“Umor, otežano disanje, kašalj, gubitak čula mirisa, pa onda idu neuro-psihološki i neuro-kognitivni simptomi, kao što je moždana magla, oštećenje pamćenja, poremećaj koncentracije, gastro-intestinalni i kardio-vaskularni simptomi”, kazao je.

Govoreći o long-covidu, dr. Sait kaže da pacijentima kvalitet života padne za više od 50 posto.

“To su ljudi od 20 do 45 godina i većinom su žene. Umor je vrlo uporan simptom, on jeste psihički problem, ali to nije uzrok nego posljedica”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular