Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDušan Janjić: Kosovo se ponaša kao svaka država koja vjeruje da je...

Dušan Janjić: Kosovo se ponaša kao svaka država koja vjeruje da je sigurna

- Reklama -


Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu u razgovoru za N1 kazao je kako kosovski Srbi nisu izašli iz institucija da bi se ubrzo vratili i kako je zabluda tako nešto očekivati. Kazao je i da se službeni Brisel previše lagodno odnosi prema krizi na Kosovu. Janjić je također rekao da nije moguća tzv. Zajednica srpskih opština na Kosovu i da je srpska strana pogriješila što ju je povezivala sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Janjiću, kako vidite trenutnu situacije, na šta bi sve ovo moglo izaći?

Zaista smo na samom početku potpuno nvoe faze. Jasno je da je ovo jedan ozbiljan splet okolnosti, koje su rezultat pogrešnih politika i to ne samo u regionu i ne samo među Albancima i Srbima. Za sada vidim jednu vrstu lagodnosti sa kojom se Brisel odnosi ne razmišljajući o konsekvencama, po sam EULEX-u npr. Kosovske vlasti će se nastaviti ponašati kao svaka, da kažem, država ili elita koja vjeruje da je sigurna. Međutim to je nemoguće jer Srbi nisu izašli iz institucija da bi se vratili u njih. Oni su izašli da bi možda izborili neki novi dijalog, neku novu realnost, a ta je realnost, možda, nova etnička osamostaljena regija. Mnogo je nepoznanica. Ovo je dio politike reciprociteta. Ta priča da će se oni za dvije, tri noći vratiti meni djeluje potpuno nerealno.

- Reklama -

Koliko vlast u Beogradu koristi Srbe na Kosovu zarad vlastitih političkih poena?

Oni su instrument, to se dogodilo vremenom od 2013. Srbi na sjeveru Kosova nisu integrisani. Svi su igrali na status quo sa nadom da će – ili Srbija otići ili da će neko treći to riješiti.

Ono što insistiraju kosovski Srbi je formiranje zajednice srpskih opština. Koliko je to realno?

Ta zajednica nije moguća, to je bilo jasno od početka. Imala je smisla dok se držala samo četiri opštine. Ima drugi problem u tom konceptu što je srpska strana ZSO povezivala sa Republikom Srpskom. Ta veza nikada nije postojala. To nije dobar model.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular