Dva demonstranta protiv britanske monarhije izviždala su konvoj kralja Charlesa III tokom njegove posjete parlamentu, noseći plakat “To nije moj kralj”.

To su veoma rijetki glasovi neslaganja u periodu žalosti poslije smrti kraljice Elizabete II koja je 8. septembra preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Demonstranti, koji su također nosili plakate sa natipisima “Ukidanje monarhije“ i “Kraj feudalizmu“, bili su na trotoaru ispred Westminster palače, prije nego ih je policija zamolila da se udalje sa tog mjesta.

Jedan od demonstranata čije ime nije saopćeno, rekao je da je to političko mjesto i politički dan.

“Parlament pozdravlja Charlesa Windsora kao novog šefa države, a narod nije mogao ništa da kaže. On je kralj bez saglasnosti i to nije uredu. On zarađuje godišnju platu od 24 miliona funti godišnje ili 27 miliona eura. Za šta? Za pozdravljanje i rukovanje“, rekao je demonstrant.

Smrt kraljice Elizabete II, figure jedinstva i stabilnosti tokom njene 70-godišnje vladavine, izazvala je veliku tugu u zemlji gdje se očekuje nekoliko stotina hiljada ljudi ispred njenog kovčega do kraja sedmice.

Neki glasovi neslaganja ipak su se čuli i oni osuđuju kolonijalističko naslijeđe britanske monarhije.

Prema anketi koju je povodom 70. godišnjice vladavine u junu objavio institut JuGov, 62 posto Britanaca smatra da zemlja treba da ostane monarhija, a 22 posto ocjenjuje da treba da postoji izabrani šef države.

Podrška monarhiji je slabija među mladima i Charles je daleko manje popularan od svoje majke.

Još jedan glas neslaganja čuo se u nedjelju uoči dolaska kovčega Elizabete II u Edinburgh. Policija u Škotskoj uhapsila je ženu koja je držala plakat sa natpisom “Ukidanje monarhije“. Neki okupljeni građani su prilikom njenog privođenja povikali – Pustite je, to je sloboda izražavanja.

Kraljica (96) bit će sahranjena 19. septembra u Londonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime