Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDva MiG-a presrela avion na jugu Hrvatske

Dva MiG-a presrela avion na jugu Hrvatske

- Reklama -


Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u ponedjeljak između 11 i 12 sati na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije, koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radiovezu, dodaje se u priopćenju. Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva, smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.

Tehnički problemi

Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi, dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu, naveli su iz Ministarstva obrane RH (MORH). S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju.

- Reklama -

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak, ističu iz MORH-a.

“Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora, kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a”, dodaje se u priopćenju prenosi Index.hr.

 


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular