Tuesday, December 6, 2022
HomeVIJESTIDžaferović: Nisu promijenjeni zvanični stavovi BiH o Ukrajini

Džaferović: Nisu promijenjeni zvanični stavovi BiH o Ukrajini

- Reklama -


Uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni zvanični stavovi države BiH o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, rekao je danas Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je rekao da se vanjska politika BiH prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа”, kazao je Džaferović.

- Reklama -

Podsjetio je da je tom prilikom, Prеdsјеdništvо BiH izrazilo punu pоdršku nаpоrimа s cilјem prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаnjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti, te pozvalo sve strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоrabе silе i žurno оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšеnjе nоvоnаstаlе situаciје, u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti.

“Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine BiH se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodao je da je istom deklaracijom nastavljeno je sa osudom tog čina kršenja međunarodnog prava, te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.

“Također, istaknuta je posvećenost potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je ponovljen poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj.

Nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. februara, BiH se, slijedom prethodno navedenog, pridružila brojnim međunarodnim dokumentima, kao što su rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ‘Agresija na Ukrajinu’, odluka Vijeća Evrope o suspenziji predstavništva Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, deklaracija visokog predstavnika uime EU o invaziji oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu i nizu pratećih deklaracija, kao i nizu odluka drugih međunarodnih institucija i organizacija”, kazao je Džaferović i dodao da su prethodno izneseno stavovi BiH doneseni slijedom odluka institucija, te međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom i druge akte.

Džaferović je danas učestvovao putem video linka na samitu Krimske platforme, čiji je domaćin bio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na samitu se obraćaju predstavnici 50 država, uključujući šefove država i vlada, pored ostalih: njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson, američki državni sekretar Anthony Blinken, turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Gutters, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg i brojni drugi zvaničnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: