Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDžaferović: Složili smo se da građani BiH u Tursku putuju samo s...

Džaferović: Složili smo se da građani BiH u Tursku putuju samo s ličnom kartom

- Reklama -


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je na konferenciji za medije govorio o temama o kojima su članovi Predsjedništva govorili sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je danas u posjeti BiH. Jedna od tema u Predsjedništvu BiH tokom razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom bila je i mogućnost da građani BiH u Tursku putuju samo s ličnim kartama i obratno.

Džaferović je kazao da Turska i BiH imaju izvanredne prijateljske i bratske odnose i veze.

“One su i historijske, političke, ekonomske. Predsjednik Erdogan daje poseban ton tim odnosima. Nastavit ćemo da jačamo te veze. Ovo je četvrta zvanična posjeta između Tuske i BiH. Dvije su bile u Ankari i dvije u BiH. Ne postoji nijedna država s kojom je BiH ostvarila tako bliske i jake veze kao sa Turskom”, kazao je Džaferović.

- Reklama -

Rekao je da će se uz odnos sa Turskom vezati mnogo lijepih stvari, ali da je on na sastancima posebno izdvojio dvije.

“To je autoput Sarajevo-Beograd-Sarajevo i međunarodni sporazumi koje su BiH i Turska usvojile. To će se nastaviti realizovati kroz naredni period, ali fundamentalni dokumenti kojima države regulišu svoje opredjeljenje da se uđe u realizaciju tog projekta su usvojene u ovom mandatu i očekujem da će se to nastaviti i nadam se da dolazi vrijeme realizacije tog projekta. Drugi projekt je sporazum o slobodnoj trgovini. Turska je BiH dala najpovoljnije uslove od svih drugih država kada je u pitanju slobodna trgovina i mi to moramo iskoristiti. Naša robna razmjena je negdje na nivou 850-900 miliona dolara, to može bolje i ove godine smo cilj da to bude milijarda i ja se nadam da će to biti realizovano”, naveo je Džaferović.

Na sastanku su govorili o konkretnim stvarima u kojima se trebaju razvijati saradnje ove dvije države.

“To je prije svega industrijska zona koja je posebna oblast, zatim, autoput i tehnička grupa koja treba doći u BiH, saradnja u oblasti energetike. Danas smo govorili i o kretanju građana Turske i BiH u ove dvije zemlje putem ličnih karata ili samo sa ličnim kartama. Erdogan i članovi Predsjedništva su saglasni s tim prijedlogom samo ostaje da se ispoštuju ostale procedure i da vide na koji način je to moguće”, naglasio je Džaferović.

Istakao je da je Turska jako opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Za reforme koje je BiH poduzela. Turska daje podršku mandatu misije ALTHEA koji nas čeka u novembru i to je jedna grupa pitanja koja se tiču bilateralnih odnosa između Turske i BiH. Pričali smo i o odnosu Turske sa svim državama Zapadnog Balkana. Turska, rekao bih igra jednu veoma stabilizirajuću i relaksirajuću ulogu kada je riječ o Zapadnom Balkanu i kada smo mi unutar BiH u pitanju, možemo reći da Turska ima dobre odnose sa svim narodima i to je bitno kada je riječ o stabilnosti BiH”, rekao je.

Na kraju je naglasio da su se posebno zahvalili Erdoganu u njegovoj liderskoj ulozi u svijetu.

“Po pitanju agresije koju je Rusija pokrenula u Ukrajini. Prvi diplomatski napori su poduzeti u martu u Antaliji odmah nakon rata u Ukrajini. Isto tako je i iz ukrajinskih luka deblokirana velika količina žita i tako je spriječeno da veliki broj ljudi bude gladno. To je veoma važno”, poručio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular