Saturday, December 10, 2022
HomeKOLUMNEEK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim...

EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima

- Reklama -


Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd – Priština u Briselu u četvrtak “mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima”, ali je naglasila da “ne može da se spekuliše o rezultatima Dijaloga”. Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Portparolka u EK je takođe istakla da je „za EU najvažnije da dvije strane obustave neprijateljstva, uz zapaljive poruke i napetosti i da djeluju odgovorno“.

„To je predmet Dijaloga, predstavnici strana dolaze i vidjećemo šta će biti ishod i o tome ne mogu da spekulišem“, istakla je Nabila Masrali.

- Reklama -

Na pitanje novinara kako EU gleda na stepen usaglašenosti Srbije sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, posebno kad je reč o sankcijama protiv Rusije, portparolka Ana Pisonero je navela da se „Srbija usaglasila s više rezolucija u Generalnoj skupštini UN kojima je osuđena neizazvana i nezakonita ruska agresija na Ukrajinu, što je, veoma pozdravljeno“.

Ana Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, je dodala da je to bitno za „postepeno usaglašavanje Srbije u okviru pregovora o članstvu sa spoljnom politikom i odlukama Unije, uključujući sankcije protiv Rusije“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je uoči dijaloga izjavio da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na Kosovu.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je naglasio da je ključno da se u Dijalogu donese odluka o sprovođenju sporazuma o “Zajednici srpskih opština na Kosovu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: