Najveća ukrajinska i evropska nuklearna centrala u Zaporožju ponovo je rano jutros isključena sa elektro mreže, zbog granatiranja u kojem je uništen ključni električni vod i koje je probilo duboko u krug pogona, prenijele su lokalne vlasti koje podržava Rusija.

Ovo je izjavljeno manje od jednog dana posijle dolaska inspektora iz UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnu centralu u Zaporožju, zahvaćenu nedavnim oštrim borbama između ruskih i ukrajinskih snaga, šest mjeseci poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Misija IAEA treba da obezbedi centralu, dok se Moskva i Kijev uzajamno optužuju za granatiranje u i oko nje, izazivajući strahovanja oko moguće radijacije.

„Pogođen je električni vod Dnjeroveskaja. Nuklearna centrala se prebacila na održavanje sopstvenih potreba“, rekao je Vladimir Rogov, član regionalne administracije koju je imenovao Kremlj.

Kasno sinoć, vlasti koje podržava Rusija javile su da je centrala bila pod vatrom oko dva sata, optužujući ukrajinske snage u najnovijem uzajamnom optuživanju.

Do jutros ni ukrajinska vlada ni ukrajinski nuklearni operator Energoatom nisu komentarisali ove tvrdnje.

Centrala je od prošle nedjelje više puta bila potpuno otkačena od ukrajinske elektro mreže, a Energoatom je naveo da se to događa zbog granatiranja i požara blizu centrale.

Lokalne ukrajinske vlasti su optužile Moskvu da gađa raketama dva grada koji nadgledaju centralu preko rijeke Dnjepar, što su takođe više puta rekli posljednjih nedjelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime