Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeBIZNISElon Musk: 100 satelita Starlink pruža podršku internetu u Iranu

Elon Musk: 100 satelita Starlink pruža podršku internetu u Iranu

- Reklama -


Elon Musk, izvršni direktor SpaceXa i Twittera, izjavio je na svom Twitter nalogu da je upotreba satelitskih internetskih usluga u Iranu povećana i da je u zemlji sada aktivno oko 100 Starlink uređaja.

Približavamo se brojki od 100 aktivnih satelita Starlink u Iranu“, napisano je Muskovom Twitteru, kao odgovor na fotografije na kojima se vide Iranke kako se kreću na ulicama nepokrivene kose, što je zakonski zabranjeno u Iranu, prenosi Anadolu Agency.

Musk je ranije tvrdio da se satelitska usluga širokopojasnog pristupa pruža kako bi se pomoglo Irancima da zaobiđu vladina ograničenja pristupa dijelovima interneta, koja su bila ograničena nakon protesta u zemlji u posljednja tri mjeseca.

- Reklama -

Na taj način, Starlink sateliti bi omogućili demonstrantima da komuniciraju u Iranu tokom protesta koji su izbili nakon smrti Mashe Amini, koja je bila u policijskom pritvoru nakon što je prekršila islamski kodeks oblačenja.

Starlink trenutno pruža pristup internetu sa više od 3.300 malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti u 45 država.

Ako je Starlink  dostavljen Irancima kako američki tajkun tvrdi, to je drugi veliki međunarodni događaj u koji je SpaceX intervenirao ove godine.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Starlink je počeo da pruža usluge Ukrajincima dok su ruske snage počele da gađaju infrastrukturu njihove zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular