Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSErdogan: Održavanje izbora u BiH bez problema doprinijeće stabilnosti regije

Erdogan: Održavanje izbora u BiH bez problema doprinijeće stabilnosti regije

- Reklama -


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, obraćajući se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, poručio kako će održavanje predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti stabilnosti regije.

Erdogan je na Generalnoj skupštini UN-a govorio o brojnim temama, među kojima je bila i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

“Ulažemo intenzivne napore u bilateralnim i multilateralnim platformama za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog”, rekao je Erdogan.

- Reklama -

S tim u vezi, turski predsjednik podsjetio je da je početkom ovog mjeseca bio na regionalnoj turneji, u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

“Održavanje izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeće stabilnosti regije”, poručio je Erdogan.

Dalje je govorio o u rusko-ukrajinskom sukobu. Erdogan je poručio kako Turska naglašava ključnu ulogu dijaloga i diplomacije u deeskalaciji napetosti između Rusije i Ukrajine. Pozvao je međunarodnu zajednicu da iskreno podrži napore za trajni mir između Rusije i Ukrajine.

Podvukao je kako Turska nastoji riješiti sukobe posredovanjem.

“Nastavit ćemo pojačavati naše napore da se rasplamsali rat okonča na temelju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine”, rekao je Erdogan te dodao: “Zajedno moramo pronaći razumno, pošteno i održivo diplomatsko rješenje koje će objema stranama omogućiti dostojanstven izlazak iz krize.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular