Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSErdogan planira kopnenu operaciju u Siriji

Erdogan planira kopnenu operaciju u Siriji

- Reklama -


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je moguće da će pokrenuti “kopnenu operaciju” u Siriji.

On je to rekao dan poslije niza vazduhoplovnih napada na položaje Kurda u Siriji i Iraku i više raketnih napada na tursko tle sa teritorije Sirije.

„Nema govora da će ova operacija biti isključivo ograničena na vazdušnu“, rekao je Erdogan turskim novinarima koji su ga pratili na povratku iz Katara gdje je učestvovao na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu.

- Reklama -

U nizu turskih vazduhoplovnih napada u Siriji juče je poginulo tridesetak ljudi što je bila odmazda za teroristički napad sa šest žrtava 13. novembra u Istanbulu. Turska je za napad okrivila kurdske „teroriste“.

Turski avioni raketirali kurdska sela u Siriji

„Kompetentne jedinice, naše Ministarstvo odbrane i naš Generalštab će zajedno odlučiti koju snagu će primjeniti naše kopnene snage“, rekao je turski predsjednik i dodao da su u toku konsultacije.

„Već smo upozorili da će platiti oni koji nas remete na našoj teritoriji“, rekao je on.

Sinoć i jutros u raketnim napadima iz Sirije pogođeni su turska granica i turska pogranična oblast. Poginulo je troje ljudi, a oko petnaest je ranjeno.

Turska je jučer izvela napade iz vazduha na objekte Radničke partije Kurdistana (PKK) i jedinice za odbranu naroda (YPG) u Siriji. Erdogan je rekao da je u operaciji učestvovalo 70 aviona i dronova i da su ušli 140 kilometara u iračku teritoriju na sjeveru i 20 kilometara na sjever Sirije.

Erdogan je rekao da o toj operaciji nije razgovarao sa američkim predsednikom Bidenom i s ruskim Putinom.

SAD podržavaju kurdske jedinice YPG u Siriji koje se bore protiv ekstremista Islamske države, a Rusija podržava provladine sirijske milicije u toj istoj oblasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular