Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTIErdogan pozvao na investiranje u BiH: Uvijek ćemo biti uz BiH

Erdogan pozvao na investiranje u BiH: Uvijek ćemo biti uz BiH

- Reklama -


Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan pozvao je na današnjem Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Turska u Sarajevu turske investitore da intenziviranjem ulaganja u BiH doprinesu razvoju ove zemlje.

Erdogan je na poslovnom forumu u organizaciji Vijeća za poslovnu saradnju Turske – BiH (DEIK) i Vanjskotrgovinske komore BiH podsjetio na izvrsne bilateralne odnose dvije zemlje u vrijeme kada obilježavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ekonomske veze, kako je rekao Erdogan, pored toga što doprinose jačanju bilateralnih odnosa među državama, istovremeno doprinose i jačanju stabilnosti i blagostanja u regionu.

- Reklama -

Erdogan je zahvalivši DEIK-u na učešću u organizaciji foruma istakao kako je Turske uvijek posebnu pažnju posvećivala odnosima sa BiH.

“Naša politika prema Bosni i Hercegovini uvijek je bila iskrena, ujedinjujuća i objektivna. Na ovom prostoru koji objedinjuje različitosti, etničke i vjerske podjele ne mogu donijeti ništa osim boli i suza”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako su “događaji u mnogim dijelovima svijeta pokazali kako sukobi nikome ne donose ništa dobro“.

Erdogan je kazao kako je u predstojećem periodu koji donosi i izbore neophodno držati se dalje od retorike podjela, jer je to važno za ekonomiju ali i unutarnju stabilnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Turske je ponovio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet, političku stabilnost i suverenitet BiH.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog rasta obima trgovinske razmjene između dvije zemlje, ali i naglasio kako postoji prostor za unapređenje odnosa u ovom domenu. Podsjetio je da je obim trgovinske razmjene u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine povećan za 15 posto te da je dosegao 627 miliona dolara.

Turski predsjednik je podsjetio da su tokom današnjih sastanaka razmatrani i načini dinamiziranja izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, kazavši da je to projekat mira koji ne spaja samo države, nego i ljude u regionu.

Predsjednik Turske je podsjetio i da turske investicije, kada se uračunaju i projekti pomoći BiH dosežu milijardu dolara.

Erdogan je ponovio podršku BiH na svim poljima.

“Podvlačim da ćemo na svim poljima i dalje i uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je ranije danas održao i sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, a u sklopu regionalne turneje posjetiće Srbiiju i Hrvatsku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular