Saturday, December 3, 2022
HomeGLOBUSErdogan "zabio nož u leđa" Putinu

Erdogan “zabio nož u leđa” Putinu

- Reklama -


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govoreći na Drugom samitu Krimske platforme u online formatu poručio je kako je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od kritične važnosti ne samo za regionalnu već i za globalnu sigurnost.

Erdogan je zaključio kako je vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska potreba s aspekta međunarodnog prava i tako direktno kontrirao svome savezniku i partneru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji ima potpuno drugačiji stav.

Predsjednik Turske najavio je i novu antiterorističku operaciju na sjeveru Sirije. Navodno, cilj je da se formira “bezbjednosna zona” u ovoj zemlji, duga 30 kilometara, od granice sa Turskom u unutrašnjost.

- Reklama -

Na Drugom samitu Krimske platforme također govorio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je kazao da će Sjevernoatlanski savez biti uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Stoltenberg je upozorio da se Ukrajina i njeni partneri moraju pripremiti za tešku zimu i iscrpljujući rat.

“Ovo je bitka volje i bitka logistike”, istakao je Stoltenberg, uvjeravajući Kijev da će “NATO ostati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

“Snažna, stabilna i nezavisna Ukrajina je od suštinskog značaja za euroatlantsku sigurnost”, rekao je Stoltenberg.

On je pohvalio Ukrajinu zbog njene “nevjerovatne sposobnosti da se odupre brutalnoj agresiji, da uzvrati udarac, ponovo zauzme teritoriju i nametne velike troškove Rusiji” u posljednjih šest mjeseci rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: