Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeGLOBUSEU parlament ima novog glavnog tajnika. Politico: Ovo je dio zakulisnog dogovora

EU parlament ima novog glavnog tajnika. Politico: Ovo je dio zakulisnog dogovora

- Reklama -


Europski parlament imenovao je u ponedjeljak Talijana Alessandra Chiocchettija za svog novog glavnog tajnika u kontroverznoj odluci. 

Chiocchetti će 1. januara naslijediti Nijemca Klausa Wellea koji je na toj najvišoj parlamentarnoj dužnosti od 2009. godine.

Portal Politico je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da je Chiocchettijevo imenovanje dio zakulisnog dogovora.

- Reklama -

Odluku o tome ko će dobiti čelni položaj donosi 14 potpredsjednika Europskog parlamenta i pet članova savjetodavnog ureda poznatih kao kvestori.

Nakon saslušanja ispitivanja četvorice kandidata, održano je “pažljivo vijećanje” te je odluka o imenovanju Chiocchettija donesena “vrlo velikom većinom”, navodi se u saopštenju Europskog parlamenta. Ipak, nije objavljeno ko je glasovao za njega.

To je imenovanje izazvalo oštre kritike Zelenih i Socijaldemokrata EU-a. Potpredsjednica Europskog parlamenta Heidi Hautala iz Zelenih, rekla je da je proces odabira bio neadekvatan, a svaki kandidat se predstavljao samo deset minuta.

Chiocchetti je trenutačno šef kabineta predsjednika Europskog parlamenta Roberta Metsole.

Takvi dogovori nisu neuobičajeni ni pri raspodjeli mjesta u drugim institucijama EU-a, no parlament na ovaj način do sada nije izazivao veću pozornost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular