Kako tvrde stručnjaci, nedavno preminula britanska kraljica Elizabeta II bit će pokopana noseći tek dva sentimentalna komada nakita – sa zlatnim vjenčanim prstenom i parom bisernih naušnica.

Tog 2. juna 1953. održana je krunidba kraljice Elizabete II na kojoj je ona nosila krunu prepunu dragulja, dok je u ruci držala žezlo s najvećim bijelim dijamantom na svijetu. Iako bi se pretpostavilo da će upravo s time biti i pokopana, to čini se neće biti tako, prenosi tportal.

Prema mišljenju kraljevskog stručnjaka, kraljica Elizabeta II trebala bi biti pokopana sa samo dva komada nakita. Lisa Levinson, voditeljica komunikacija pri Vijeću Natural Diamond, za Metro.co.uk izjavila je kako je ‘malo vjerovatno’ da će skromna kraljica biti pokopana sa svim tim dijamantima. Ona tvrdi da će u kovčeg s kraljicom ići tek njen jednostavni vjenčani prsten od velškog zlata i par bisernih naušnica.

Zaručnički prsten, na kojem su dijamanti skinuti s tijare koja je bila u vlasništvu Alice od Battenberga, majke princa Philipa, vjerovatno će naslijediti kraljičina jedina kćerka, princeza Anne.

Inače, kraljica je svoj vjenčani prsten dobila od svojih roditelja, koji su ipak isti dobili za svoje vjenčanje 1923. godine. Tada je započela i kraljevska tradicija da se vjenčano prstenje izrađuje od velškog zlata, a njen je napravljen od zlata izvađenog iz rudnika zlata Clogau St. David.

Kraljičina privatna kolekcija nakita sadrži oko 300 skupocjenih komada, u koji spada i 98 broševa, 34 para naušnica te 15 prstena. Nosila ga je tek u posebnim prilikama i tada bi se vadio iz kraljičine galerije u Buckinghamskoj palači, gdje su bili pohranjeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime