Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je neophodno da se nastavi pružanje pomoći Ukrajini, ali da će biti teško i da će Evropa platiti cijenu za podršku Kijevu.

„Ono što vidimo je podrška bez presedana evropskih saveznika NATO, Njemačke, Kanade, SAD i brojnih drugih zemalja širom sveta. Učestvovao sam u forumu Krimska platforma predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i poruka koju su poslali svi lideri je jasna: stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo tu zemlju dokle god to bude neophodno. To je poruka NATO saveznika“, rekao je Stoltenberg za njemačku televiziju ZDF.

On je naglasio da pružanje vojne pomoći Kijevu nije lako.

„Ne kažem da je lako. Zahteva težak rad. Privržen sam radu sa drugim liderima alijanse u Evropi i Severnoj Americi kako bismo osigurali nastavak obezbeđivanja podrške“, istakao je Stoltenberg.

Naglasio je da je podrška Njemačke značajna i izrazio nadu da će njemačka vlada učiniti više.

Generalni sekretar Alijanse upozorio je da će sljedeća zima biti teška, prenio je TASS.

„Platićemo cijenu za našu podršku Ukrajini kao posljedicu sankcija. Rusija, naravno, koristi energiju kao oružje. Ali, moramo da razumijemo da ne postoji alternativa našoj podršci“, naveo je Stoltenberg.

On je pozvao Zapad da „maksimalizuje vjerovatnoću prihvatljivog ishoda rata sa stanovišta Ukrajine“, uz napomenu da je najbolje što zapadne zemlje mogu da urade da pruže vojnu, finansijsku, humanitarnu i ekonomsku podršku Ukrajini.

Stoltenberg je napomenuo da bi podrška Ukrajini mogla da traje godinama, ali da će biti posljedica, ne samo u vojnoj sferi već i u industriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime