Muhamed Fazlagić, predsjednik Građanskog saveza, u Danu uživo na N1 odbacio je kritike kako je GS “lijevo krilo Stranke demokratske akcije”. Kazao je da se interesi GS-a i SDA poklapaju kada se radi o odbrani države Bosne i Hercegovine.

Na izbore izlazite u koaliciji sa Demokratskom frontom. Ne plašite se da ćete se izgubiti na zajedničkim listama?

Ne plašimo se. Građanski savez je relativno mlada i mala politička partija. Naš cilj nije nije bio da prerastemo u pokret nego da namečemo teme za koje mislimo da su važne za prosperitet BiH. S obzirom da DF ima isti politički diskurs – građanska država i jedan čovjek jedan glas – bilo je logično da idemo zajedno na ove izbore.

Neki vas kritikuju da ste “lijevo krilo SDA”?

Mogu nas etiketirati kako hoće. Sumnjam da sam “lijevo krilo SDA” ako izađem na Pride i podržim “Paradu ponosa”. Ne vidim nikakve korelacije sa SDA kada pričamo o ideološkim linijama. Mi imamo sličnosti kada pričamo o očuvanju države.

Imaćete kandidate isključivo za Federalni parlament i Skupštinu KS. Koja su vaša očekivanja od oktobarskih izbora? Kojim stranačkim rezutatom biste bili zadovoljni?

Nezahvalno je procjenjivati, najvažnije je da Komšić uđe u Predsjedništvo da zadržimo 2:1 za BiH. Nadam se da će građani podržati našu ideju građanske BiH.

Za šta se programski Građanski savez zalaže?

Mi smo se četiri godine branili, bavili smo se prevencijom donošenja etničkog Izbornog zakona. Krećemo u ofanzivu i da pokažemo i ovima u međunarodnoj zajednici da nije nemoguć suživot. Naš koncept je građanska država kao faktor stabilnost kako bi kasnije mogli razvijati ekonomiju i sve ostalo.

Zagovarate centralizovano uređenje Bosne i Hercegovine, republikanski oblik vlasti uz očuvanje i afirmaciju njenog državnog indentiteta i suvereniteta. To zahtjeva i promjenu Ustava BiH. Kako doći do toga, ako nema saglasnosti, nema dovoljno ruku u Parlamentu?

Šest godina unazad kad smo mi predložili građansku državu i jedan čovjek jedna glas to je tada izgledalo nerealno i utopistički. Danas je to glavna ideja na izborima. Mi smo spremni na ovu borbu i od nje nikad nećemo odustati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime