Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeKULTURAFilip Andronik osvojio nagradu publike na svjetskom takmičenju u crtanju

Filip Andronik osvojio nagradu publike na svjetskom takmičenju u crtanju

- Reklama -


Talijanka Chiara Croce svjetska je pobjednica crtačkog izazova, a našem Filipu Androniku pripala je nagrada publike na prestižnom globalnom takmičenju u Amsterdamu.

Svjetsko finale Red Bull Doodle Art takmičenja u Amsterdamu bilo je epicentar kreativnosti, okupivši 62 nacionalna pobjednika na uzbudljivoj završnici gdje su imali priliku za saradnju sa svjetski poznatim umjetnicima poput Burnt Toasta i Mr Doodla. Iskustvo je kulminiralo izložbom radova finalista na blockchainu i u javnoj galeriji, gdje je mlada umjetnica iz Milana, Chiara Croce proglašena pobjednicom za 2023.

Red Bull Doodle Art

Bosanskohercegovački predstavnik, Filip Andronik odnio je ubjedljivu nagradu publike za rad koji je kako kaže pomalo Blade Runner-ovski pogled na budućnost izmišljenog grada u Bosni i Hercegovini.

“Svi stereotipi sadašnjeg života, koja sam crtao u prvom radu, pojačan su u maštariji futurističkog, a podjednako smiješnog okruženja”, rekao je Filip o svom finalnom radu u koji je integrisana i ikonica Burnt Toasta.

- Reklama -

Filip je govorio o tome kakav je osjećaj dobiti nagradu publike.

“Proveo sam cijelo popodne bodreći i navijajući za ostale učesnike ubijeđen da je bolje da ja navijam za druge dok se pripremam na vlastiti neuspjeh, nego da poslije budem razočaran rezultatom. Ali publika koja je glasala je imala drugi plan i kada je voditelj prozvao Bosnu i Hercegovinu kao pobjednika bio sam van sebe u oduševljenju”, opisao je Filip.

Bh. umjetnik nije krio ni oduševljenje kompletnim iskustvom: “Toliko nam je svima bilo lijepo i inspirativno u društvu fantstičnih i kreativnih osoba na finalu, da smo čak pričali da takmičenje može da završi i bez proglašenja pobednika jer smo mi svi pobjednici – i ne samo što smo kreatori 62 najbolja ‘dudla’ od 120.000 prijavljenih u cijelom svijetu, već i zato što nam je iskustvo u Amsterdamu promjenilo živote. Niti jedna nagrada se ne može mjeriti s tim.”

Inače, ovo inspirativno umjetničko putovanje, počelo je još u januaru, a privuklo je rekordnih 120.000 prijava širom svijeta od kojih su stručni paneli sudaca u svakoj od 62 zemlje učesnice odabrali po jednog nacionalnog pobjednika.

Za sve njih, priča je počela sa jednostavnim crtežom olovkom na papiru, a svoj vrhunac imala je u trodnevnom iskustvu u glavnom gradu Nizozemske gdje su mladi kreativci razmjenjivali ideje i naučili nove vještine kako bi svoje radove stavili u središte pozornosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular