Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSFinska i Švedska očekuju podršku za NATO: "Oči su nam uprte u...

Finska i Švedska očekuju podršku za NATO: “Oči su nam uprte u Mađarsku i Tursku”

- Reklama -


Čelnici Finske i Švedske su izrazili nadu kako će Turska i Mađarska ratificirati njihovu aplikaciju za članstvo u NATO-u “radije prije nego kasnije”.

Na konferenciji za novinare u Helsinkiju, premijerka Finske Sanna Marin je rekla kako je ranije danas u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom pričala o ratificiranju aplikacije za članstvo.

“Naše oči su uprte u Mađarsku i, naravno, u Tursku, i čekamo da ove dvije zemlje ratificiraju našu aplikaciju. Vjerujem kako je važno da se ovo desi radije prije nego kasnije”, naglasila je Marin.

- Reklama -

Švedska i Finska potpisale su memorandum s Turskom u junu ove godine, obavezujući se na rješavanje sigurnosne zabrinutosti Turske oko terorizma i izvoza oružja nakon što se Ankara usprotivila njihovoj početnoj kandidaturi za pridruživanje savezu.

Stoltenberg je novinarima u Briselu 26. oktobra rekao da je Mađarska “jasno dala do znanja” da će uskoro ratificirati pristupni protokol, omogućujući dvjema zemljama da postanu punopravne članice saveza.

Premijer Švedske Ulf Kristersson, naglasio je “ubrzanu” prirodu procesa ratifikacije, ističući činjenicu da je 28 od 30 članica saveza već ratificiralo aplikacije.

“U potpunosti poštujemo da svaka zemlja unutar saveza donosi vlastitu odluku. Imao sam telefonski poziv [turskog predsjednika Recepa Tayyipa] Erdogana neki dan i dogovorili smo se da dođem u Ankaru, a tačan datum ću javiti kada to bude formalno potvrđeno”, dodao je Kristersson.

Švedska i Finska objavile su svoju namjeru pridruživanja NATO-u u maju, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu izazvala naglu promjenu u stavovima prema pridruživanju bloku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular