Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTIForbes objavio ko ima najveću dijasporu u svijetu, frapantni rezultati za BiH

Forbes objavio ko ima najveću dijasporu u svijetu, frapantni rezultati za BiH

- Reklama -


Da građani Bosne i Hercegovine, mahom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Iako naše državne institucije nemaju egzaktne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, pretpostavlja se da je riječ o više desetina hiljada ljudi. Forbes je objavio statistiku rangiranja zemalja svijeta koje imaju najveću dijasporu.

Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mjesto od ukupno 151 zemlje.

“Bosna i Hercegovina koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat, 2020. godine imala je 34 posto stanovništva koje je živjelo u inostranstvu”, navodi Forbes.

- Reklama -

Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana.

Na prvom mjestu je Gvajana, na trećem Albanija.

Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje finansijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih. Danas, navodi Forbes, skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu.

“Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona domorodaca, sada ima osam miliona njih – ili oko 30% – koji žive u inostranstvu. Južni Sudan, gdje je građanski rat zvanično završio 2020., ima udio dijaspore od 21%”, navodi Forbes i dodaje da najveći dijasporu ima Palestinu. Čak 45 posto Palestinaca je rođeno u inostranstvu.

Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mjestu sa 1% dijaspore.

Forbes

Potpuna lista još nije objavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular