Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeFILM I TVFrontmen Rammsteina slavi 60. rođendan

Frontmen Rammsteina slavi 60. rođendan

- Reklama -


Duboki glas, tvrdo “r”, kostimi, vatra i brutalni stihovi…Till Lindemann, frontmen Rammsteina, slavi 60. rođendan.

Till Lindemann je oduvijek to mogao, da dublje poruke sakrije iza brutalnosti. Ko ih ne prepoznaje, zgađeno se pita kakav je to bolestan mozak. Ali baš zato Rammstein ima milionsku publiku širom svijeta, piše Deutsche Welle.

Frontmen benda rođen je 4. januara 1963. u Leipzigu. Sa devet godina je zapisao prve stihove : “Pod njim puca svaka orahova kora, a koja neće, mora”.

- Reklama -

Lindemann je bio izvrstan plivač, toliko dobar da je trebalo da nastupa za Istočnu Njemačku na Olimpijskim igrama 1980. Ali, otkrilo se da je 1978. tajno imao kontakte sa sportistima iz Zapadne Njemačke, pa je precrtan iz tima.

Osamdesetih se miješa u underground muzičku scenu DDR-a. U prvom bendu First Arsch svira bubnjeve i pjeva. Gitaristi su bili kasniji članovi Rammsteina Richard Kruspe i Paul Landers. Već tu se prepoznaje zvuk Rammsteina, jednostavan, borben, brutalan.

Lindemann dubokim glasom začinjava cijelu stvar. Glas “r” izgovara tvrdo i to mu postaje zaštitni znak.

Golotinja i navodni nacizam

Album “Herzeleid” iz 1995. upada u top 10 u Njemačkoj. Omot izaziva debate, jer na njemu su šestorica muzičara golih nauljenih torza. Neke novine čak tvrde da se članovi Rammsteina namjerno predstavljaju kao arijevski nadljudi, da poturaju nacizam.

Jedan muzički magazin ocjenjuje da pjesme imaju nacionalistički prizvuk, da su proleterski rock, a da su neizdržive “tupe nasilne metafore i šokantni tekstovi špikovani nasiljem”.

Lindemann se branio od optužbi za nacizam i pričao da se radi o svim varijantama ljubavi, njenim lijepim stranama i naličju. “Liebe”, rekao je, jeste najčešća riječ u njihovim tekstovima.

“Radi se o tome da se iznese tabu, ali kroz alegorije. Pomalo šifrirano, kao što se u šlagerima iz šezdesetih kaže noćas ostajem kod tebe, a u stvari svako zna da će se j***ti”, rekao je on 1997. godine.

Rammstein je nastavio da koketira sa neizrecivim i sticao ogromnu bazu fanova – više van Njemačke, a onda i kod kuće. Lindemann je na bini davao pun gas, dok je sve rjeđe govorio za medije. Odijevao je sumanute kostime, šminkao se, a u nastupe uveo bacače vatre.

“Dosađujem se između refrena i strofa. Ne umijem da plešem. Zato sam počeo sa pirotehnikom”, rekao je.

Poslije više nesreća sa vatrom, Lindemann je sam završio obuku za pirotehničara. Od tada je sve još luđe, ponekad su mu bacači plamena pričvršćeni na leđa.

Soliranje na sve strane

I kad Rammstein pauzira, Lindemann ne miruje. Piše poeziju, jednako brutalnu, putuje Amazonijom. Od 2015. surađuje sa švedskim metalcem Peterom Tagtgrenom. Na dva albuma do sada, tekstovi su još žešći – bol, krv, meso, seks, smrt, suze, ima nekrofilije, silovanja, drugih ljudskih ponora.

“Što se ljudi više uzbuđuju oko toga, to sam više podstaknut da pišem još gore stihove”, rekao je o tome Lindemann.

U Rusiji ima ogroman broj fanova i s tom zemljom je Lindemann godinama gajio poseban odnos. Snimao je spotove u Moskvi i Sankt Peterburgu, na Crvenom trgu pjevao patriotsku pjesmu „Любимый город“ (Voljeni grad). Napad na Ukrajinu promijenio je odnos – Lindemann je otkazao sve koncerte u Rusiji.

Solističke avanture i eksperimenti nisu okončali. Prošle godine se pojavio album “Zeit”, što je oduševilo i uplašilo ljubitelje, jer mnoge pjesme zvuče kao podvlačenje crte i oproštaj jednog velikog benda. Tu je pjesma “Adio” i stih “treba otići kad je najljepše”.

Ali, Rammstein ne spominje kraj puta. Od 2019. su, s prekidima, na velikoj stadionskoj turneji i to će potrajati do avgusta ove godine. Album “Zeit” je neka vrsta krunisanja Lindemanna za 60. rođendan. To je bio najprodavaniji album godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular