Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeVIJESTIFZO RS: Zdravstveno osiguranje za sve u roku od 60 dana

FZO RS: Zdravstveno osiguranje za sve u roku od 60 dana

- Reklama -


Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u skladu sa odlukom Vlade, omogućio je da zdravstveno osiguranje od danas pa u narednih 60 dana imaju i građani koji nisu osigurani, ali su obavezni da u ovom prelaznom periodu regulišu svoje osiguranje, odnosno da poslodavci izmire svoje zakonske obaveze.

Ovo je saopšteno iz FZO-a nakon što je predsjednik Vlade RS Radovan Višković zatražio od Fonda prelazni period.

“Međutim, ova odluka ne znači da poslodavci ne treba da izmiruju svoje obaveze niti da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja. Sada je potrebno da poslodavci shvate da im se izlazi u susret i da iskoriste ovaj prelazni period da izmire svoje zakonske obaveze kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice. Takođe, pozivamo i građane, koji i nakon tri godine nisu regulisali svoj status osiguranja, da je krajnje vrijeme da se po nekom od brojnih predviđenih osnova prijave na osiguranje, jer je bilo više nego dovoljno vremena da regulišu svoj status osiguranja”, kažu u FZO-u.

Prošle sedmice iz ove institucije je saopšteno da čak 52.000 osiguranuka nema pravo na zdravstvenu zaštitu od čega čak 48.000 radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

- Reklama -

“Inače, Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS i Zakonom o doprinosima jasno je definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko je dužan da plaća doprinose (radnike prijavljuje i za njih doprinose plaća poslodavac, za penzionere Fond PIO i dr.). Tako da je rok od 60 dana period koji poslodavci treba da iskoriste kako bi u Poreskoj upravi provjerili pravo stanje svojih obaveza kada su u pitanju doprinosi za zdravstveno osiguranje”, kažu u Fondu.

Dalje, napominju da FZO, kada se uplate doprinosi, tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, “zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas”.

“Važno je i da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond “pušta” osiguranje na period od dva mjeseca. Prema tome, poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje”, pojašnjavaju.

Podsjećaju kako je Fond u protekle tri godine zbog vanredne situacije finansirao zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane, konstantno pozivajući građane da regulišu svoj status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju, kako ne bi ostali bez prava iz zdravstvenog osiguranja po okončanju vanredne situacije.

“Takođe, konstantno smo ukazivali da to što finansiramo zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose”, podsjetili su zaključujući da je evidentno da su se mnogi poslodavci opustili u proteklom periodu.

Desetine hiljada radnika bez zdravstvene zaštite u RS-u: Ko je odgovoran?

“Takođe, ni pojedini građani u proteklom periodu nisu vodili računa o statusu svog osiguranja ili o statusu osiguranja djece, zbog čega nisu mogli da ostvaruju prava po okončanju vanredne situacije dok nisu regulisali osiguranje”, kažu u Fondu pozivajući i poslodavce i građane da regulišu svoje obaveze.

Podsjećaju i kako je, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular