Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSGađan Kijev, žestoke borbe se vode i oko Bahmuta

Gađan Kijev, žestoke borbe se vode i oko Bahmuta

- Reklama -


Rusija i dalje gađa ključnu infrastrukturu Ukrajine. U nizu napada bespilotnim letjelicama gađani su Kijev i šira oblast grada. Žestoke borbe vode se oko Bahmuta na istoku, a administracija Donjecke oblasti koju je postavila Moskva saopštila je da je najmanje 25 raketa ispaljeno na grad Makijevka.

Ukrajinska vojska saopštila je da je do 400 ruskih vojnika, pretežno regruta poginulo u napadu na Makijevku, gradu u dijelovima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve.

Izvor iz Donjecka, koji je odbio da bude imenovan, rekao je: „Prema mojim informacijama, do sada je manje od 100 poginulih“.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar. U svom dnevnom izveštaju u nedjelju, navodi se da je uništio sedam raketa HIMARS koje su ispalile ukrajinske snage, uključujući i okolinu Makijevke.

- Reklama -

„Kijevski režim je sa šest višecijevnih raketnih bacača HIMARS američke proizvodnje udario na privremeno mjesto razmještanja jedne od jedinica ruskih oružanih snaga u blizini naselja Makijevka. Ruski sistemi PVO oborili su dvije rakete HIMARS. U ovom napadu, od četiri rakete sa rasprskavajućom bojevom glavom, poginula su 63 ruska vojnika“, kaže portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Bitka za grad Bahmut u Donjecku se intenzivirala kako su ukrajinske trupe nastavile da napreduju protiv ruskih pojačanja, a mjeseci žestokih borbi pretvorili su nekada uspješan grad u ruševine, a 90 odsto tamošnjih civila je otišlo.

„Sve je u božjim rukama. Ne znamo šta će biti za pet minuta. Stojimo sada ovde, ali za pet minuta, ne znam…“, kaže Galina iz Bahmuta.

Dok je granatiranje udaralo oko njega, Aleksandar je sjekao drva za loženje u peći svog stana na spratu bez prozora, bez grijanja, bez struje i vode.

„Nemamo ništa. Nema prozora, nema kuća. Sve je uništeno. To se vidi. Nemamo gas od proljeća. Snabdjevanje strujom je prekinuto mjesecima. Ali ovo je moj dom“, kaže Maksim, stanovnik Bahmuta.

Ukrajinski predsjednik hrabri svoje sugrađane da izdrže.

„Ruski teroristi su u ovu godinu ušli tako patetični kakvi si i bili. Naši braniteljii su 1. januara pokazali da su sjajni kao i ranije. Ovih dana je konačno jasno koliko smo se udaljili, mentalno, i kao ljudi, od ruskog mentaliteta. Oni se plaše. Možete to osjetiti. I s pravom se plaše. Jer će izgubiti. Neće im pomoći dronovi, projektili, zato što smo ujedinjeni. I neće Ukrajini oduzeti nijednu godinu, neće nam oduzeti nezavisnost. Nećemo im dati ništa“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na frontu dugom preko hiljadu kilometara bitnih pomjeranja nema. Ima samo sve više mrtvih, vojnika i civila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular