Američki predsjednik Joe Biden podsjetio je u svom obraćanju na komemoraciji u Pentagonu na ujedinjeni odgovor Sjedinjenih Država na napade Al-Qaide 11. septembra 2001. godine i obećao da “nikada neće odustati pred terorističkim prijetnjama”, prenosi Reuters.

Bidenove riječi o nacionalnom jedinstvu na 21. godišnjicu napada na Kule blizance u New Yorku bile su u suprotnosti s njegovim upozorenjima proteklih dana o opasnim podjelama u američkom društvu, uključujući i to da neki republikanci koji podržavaju agendu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa predstavljaju prijetnju demokratiji.

– Nadam se da ćemo pamtiti da smo se nakon ovih mračnih dana trudili i ujedinili još snažnije. Brinuli smo jedni za druge. I ujedinili smo se – rekao je Biden, dok je kiša padala na vojnike koji su stajali iza njega, uz njegova ministra odbrane i vrhovnog generala američkih vojnih snaga.

Blizu 3000 osoba poginulo je u napadima, kad je Al-Qaida usmjerila dva putnička aviona u nebodere Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i u Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, dok se četvrti avion srušio u Pennsylvaniji.

Putnici na letu 93 United Airlinesa svladali su otmičare i avion je pao u polje te je tako spriječeno da još jedna meta bude pogođena.

Godišnjica se obilježava godinu dana nakon što je Biden okončao američki rat u Afganistanu, pokrenut prije dva desetljeća kako bi se iskorijenila militantna skupina Al-Qaida koja je izvela napade 11. septembra nakon što ih je isplanirala u Afganistanu.

Bidenovo haotično povlačenje američke vojske prošle godine i brzi pad zemlje u ruke talibana dočekani su kritikama članova obje dominantne političke stranke u SAD-u. No Biden je obećao da će se borba protiv terorizma nastaviti.

– Nećemo stati. Nećemo zaboraviti. Nećemo nikad odustati – rekao je u obraćanju u Pentagonu.

Prošli mjesec Biden je odobrio napad bespilotnom letjelicom koji je ubio čelnika Al-Qaide Ajmana al-Zavahirija, egipatskog hirurga kojem je glava bila ucijenjena na 25 miliona dolara i koji je pomogao u planiranju napada 11. septembra 2001. godine.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici upozorili su da bi potpuno američko povlačenje iz Afganistana moglo omogućiti Al-Qaidi i Islamskoj državi da ojačaju i da, ako ih se ne bude provjeravalo, mogu ponovno početi djelovati protiv SAD-a.

Biden i drugi su rekli da se prijetnja od terorizma proširila širom svijeta tokom protekla dva desetljeća i da postoje bolji načini za borbu nego neodređeno dugački vojni angažmani i ratovi.

– Naša odlučnost u sprječavanju novog napada na SAD je beskrajna – podvukao je Biden.

Porodice žrtava napada 11. septembra čekale su godinama da osobe koje su optužene za planiranje i pomoć otmičarima budu izvedene pred sud i da budu osuđene, uključujući i samoproglašenog glavnog koordinatora napada Kalida Šeika Mohameda i četiri druga muškarca koje SAD drži u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu na Kubi.

Biden je rekao novinarima “da postoji plan da se optuženi zavjerenici privedu pravdi”, no odbio je detaljnije komentirati ovu temu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime