Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeGLOBUSGrad Wroclaw otkazuje novogodišnju zabavu zbog uštede sve skuplje struje

Grad Wroclaw otkazuje novogodišnju zabavu zbog uštede sve skuplje struje

- Reklama -


Iz Gradskog vijeća Wroclawa saopćili su da će božićno osvjetljenje mostova biti znatno smanjeno i skraćeno, a analiziraju i mogućnosti gašenja uličnih svjetiljki .

Rukovodstvo jugozapadnog poljskog grada Wroclawa najavilo je da ove godine neće biti domaćin novogodišnje zabave, i da neće gradske ulice i mostove ukrašavati tradicionalnim božićnim iluminacijama, a sve kako bi uštedili sve skuplju električnu energiju, javlja Anadolu Agency.

Iz Gradskog vijeća Wroclawa saopćili su da će osvjetljenje mostova biti znatno smanjeno i skraćeno na način da će od 22 sata biti postepeno isključivana rasvjeta. Analiziraju i mogućnosti gašenja uličnih svjetiljki.

- Reklama -

U 2022. godini, gradska transportna kompanija Wroclaw platila je 6,6 miliona dolara za energiju. Račun za 2023. godinu, prema ponudi PGE Obrot, mogao bi iznositi 40 miliona dolara.

Za ovaj iznos, grad bi mogao dobiti 19 novih tramvaja Moderus Gamma 2 ili 40 električnih autobusa“, navodi pres-služba Grada Wroclaw.

Znatno uvećani računi za električnu energiju stižu i drugim gradovima Poljske. Varšava treba da plati skoro 196 miliona dolara za snabdijevanje energijom, što je duplo više nego prošle godine. U Poznanu su računi za energiju koju grad plaća za 370 posto viši nego 2021. godine, dok bi u Radomu povećanje trebalo da dostigne čak 900 posto.

Predstavnici lokalnih samouprava razmišljaju i o prelasku na online nastavu.

Škole, bolnice ili ustanove kulture nisu u stanju da snose troškove koji proizilaze iz povećanja cijena struje, a donekle i toplotne energije. Olsztyn treba da plaća struju 540 posto više. Za grad, ovo je povećanje troškova za više od 2,3 miliona dolara“, rekao je gradonačelnik Olsztyna Piotr Grzymowicz u intervjuu za lokalne novine “Gazeta Olsztynska“.

Dodao je da se učenje na daljinu ponovo nameće kao realnost.

Prema posljednjim anketama koje je u ime “Super ekspresa” sproveo istraživački institut Pollster, 71 posto ispitanika smatra da Poljska nije spremna za energetsku krizu, 16 posto je suprotnog mišljenja, a 13 posto nema stav o ovoj temi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular