Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeBIZNISGrafiti u Čapljini prefarbani, iz MUP-a HNK bez informacije o slučaju

Grafiti u Čapljini prefarbani, iz MUP-a HNK bez informacije o slučaju

- Reklama -


Uvredljivi i prijeteći grafiti osvanuli su jučer na mostu Franje Tuđmana u Čapljini, a sadržaj istih uznemirio je pripadnike islamske vjeroispovijesti na području ovog grada. Gradska uprava Čapljine osudila je ovaj čin, nakon čega su prefarbali sporne grafite. Osude i iz Hrvatskog narodnog sabora. U MUP-u HNK danas bez informacija o cijelom slučaju.

“Smrt balijama”, “Klat ćemo muslimanske žene i djecu” sadržaj je to koji je tokom jučerašnjeg dana napisan na mostu Franje Tuđmana. Uznemirujuće su to poruke koje su, kako kaže glavnim imam MIZ Čapljina, zgrozile Bošnjake Čapljine.

“U 21. vijeku kad viditetakvu sliku mržnje prema muslimanima naravno da je zgrozilo I mene lično i sve muslimane na ovom području. Taj grafit je i posljedica odnosa gradskih struktura prema MIZ Čapljina s kojim mi nemamo nikakvu korespodenciju.Nadam se da je to mržnja pojedinca prema muslimanima, nadam se da to nije nikakva organizovana skupina ljudi”, kaže Adem Šuta, glavni imam Medžlisa IZ Čapljina.

Ipak ohrabruje ih osuda i brza rekacija Gradske uprave iz koje kažu da je riječ o djelu pojedinca koji je urađen s ciljem podjele i mržnje na osnovu nacionalne pripadnosti.

- Reklama -

“Poticanje mržnje i netrpeljivosti među žiteljima Čapljine je bio glavni cilj. To oštro osuđujemo i odmah nakon saznanja o tome činu mi smo reagirali i iste prefarbali. Čapljina je ugodno mjesto za život svakog pojedinca bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu pripadnost”, kaže Danijela Nogolica, glasnogovornica Gradske uprave Čapljina.

Iako je sporni grafit prefarban, još je mnogo onih koji uprkos neprimjerenom i prijetećem sadržaju stoje , čak i uz samu zgradu gradske uprave.

Brojni uvredljivi grafiti nalaze se na području Čapljine, u samom centru u blizini zgrade Gradske uprave nalaze se grafiti s porukom “Smrt Baliji”, “Mrzim Islam” i brojni drugi.

Grafiti su to koji su se posljednjih mjeseci mogli vidjeti i u drugim mjestima na području Hercegovine. Građani su mišljenja da to rade osobe mlađe životne dobi koje bi trebalo adekvatno sankcionisati.

“Besposličari to rade, neće niko normalan to uraditi, isto što ovi gore pišu za one, ovdje za ove, sve je to isto.”

“To je svugdje u svijetu prisutno , nije samo kod nas, to je smiješno. Možda je neko namjerno da bi mi samo o tome pričali, imamo mi daleko veće probleme a grafiti su sporedna stvar.”

“To je katastrofa da se u današnjem vremenu to radi nije normalno, to samo čovjek koji nije uredu s pameću to radi”.

U MUP-u HNK o ovome danas nisu imali nikakve informacije. Ukoliko je bude, istraga u ovom slučaju trebala bi ići lagano smatraju to u Gradskoj upravi, jer je cijeli grad pod videonadzorom, kao i most na kojem su osvanuli uznemirujući grafiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular