Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEGrickalice stare 1.900 godina pronađene u kanalizaciji ispod Koloseuma

Grickalice stare 1.900 godina pronađene u kanalizaciji ispod Koloseuma

- Reklama -


Neka od najfascinantnijih arheoloških otkrića su ona koja nas podsjećaju da se ne razlikujemo mnogo od ljudi koji su živjeli prije stotina ili hiljada godina. Nedavno je grupa istraživača posvećena otkrivanju misterija kanalizacije Koloseuma pronašla dokaze zalogaja u kojima je publika uživala tokom sportskih događaja i nastupa koji su se tamo održavali.

Do otkrića je došlo tokom jednogodišnje studije u kojoj su arheolozi iskopali 1.900 godina stare ostatke sjemenki i voća kao što su orasi, masline, trešnje, grožđe, smokve, kupine i breskve, prenosi My Modern Met.

Ovi kulinarski ostaci nisu jedine stvari koje su pronašli u kanalizaciji.

- Reklama -

Tim je također iskopao životinjske kosti – ostatke medvjeda, lavova, pasa i svinja koji su bili prisiljeni da se bore ili korišteni kao plijen u drevnim lovačkim igrama.

Osim toga, izvukli su i 50 bronzanih novčića iz perioda između trećeg i sedmog stoljeća, te prigodni srebrni novac iz 171. godine nove ere kojim se obilježava 10 godina vladavine cara Marka Aurelija.

Glavni cilj ekspedicije je raščišćavanje kanalizacije i donjih prolaza ovog kamenog amfiteatra, koji je držao preko 50.000 gledalaca prije nego što je izašao iz upotrebe oko 523. godine nove ere.

Da bi to učinili, istraživači su koristili robote vođene žicom, koji su očistili 230 stopa kanalizacije.

„Koloseum nastavlja da nam priča svoje priče, koje se jasno pojavljuju u širem toku velike istorije“, piše tim Arheološkog parka Koloseum. “Otkrivajući podzemne kanalizacije, vraćajući dragocjene podatke starijih istraživanja, proučavamo kako bismo bolje razumjeli funkcioniranje drevne kanalizacije i hidrauliku Flavijevog amfiteatra.”

Istraživači su pronašli dokaze užina u kojima je publika uživala tokom sportskih događaja i predstava koji su se održavali u Koloseumu prije skoro 2.000 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular