Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomeGLOBUSGuardian: Ukrajinski kontranapad iznenadio Ruse i cijeli svijet

Guardian: Ukrajinski kontranapad iznenadio Ruse i cijeli svijet

- Reklama -


Iznenadni, neočekivani ukrajinski vojni uspjeh jugoistočno od Harkova mijenja analizu strategije protivnapada Kijeva. Ono što se očekivalo da će biti očekivana inicijativa da se izoluje grad Herson na jugu okrenulo se naglavačke zbog iznenadnog povratka ruskih snaga na severnoj ivici fronta, piše u analizi koju je objavio ugledni britanski Guardian.

Ukrajinska ofanziva je počela u utorak, a do srijede američki Institut za proučavanje rata procijenio je da su ukrajinske snage, u iznenadnom napadu, napredovale “najmanje 20 km na teritoriju pod ruskom kontrolom” i ponovo zauzele otprilike 400 kvadratnih kilometara u oblast na koju su vojni analitičari do sada jedva bili fokusirani.
Prema jednom ruskom vojnom blogeru, kako je istakao Rob Lee, bivši američki marinac i vojni analitičar, ukrajinske snage su skupile “moćnu tenkovsku pesnicu” sa 15 tenkova da probiju linije okupatora.

Kako navodi Guardian, Kijev pametno angažirao protivvazdušnu odbranu kao podršku, spriječavajući ruske avione da odmah uzvrate udarac kako bi iskorijenili ukrajinske dobitke, što je znak sofisticiranije taktike na bojnom polju.

- Reklama -

Borbe su koncentrisane oko sela Balaklija, otprilike 45 milja jugoistočno od Harkova, koji izgleda da još uvek drže Rusi, ali se Ukrajina nada da će ga opkoliti. Također se odvijaju u blizini Ševčenkova na putu do ruske ispostave iz Kupianska. Vojni cilj je povećati pritisak na Izijum, strateški grad koji su okupatori zauzeli krajem aprila a predstavlja prilaz u zapadni Donbas.

Teško je predvidjeti šta će se desiti u narednim danima, ali pretpostavka je da je Ukrajina iskoristila prednosti preraspoređivanja Rusije sa sjevera i istoka ogromne linije fronta kako bi pokrenula svoj iznenadni napad, jasno stavljajući do znanja da je spremna biti fleksibilna i oportunistička, kao i da svako ko je siguran u strategiju Kijeva umjesto toga može očekivati da bi mogao biti iznenađen.

Usporedite ovo s ruskim pristupom. Snage vođene Kremljem nisu navikle da razmišljaju fleksibilno. Kada su najavili ofanzivu, kao što se dogodilo u proljeće, Moskva se držala toga i nekoliko mjeseci je postizala spore ali stvarne pobjede u istočnom Donbasu koristeći jednostavnu i mračno efikasnu taktiku koncentriranja svoje artiljerije na niz gradova, sada Bakhmut.

U proteklih nekoliko sedmica, međutim, inicijativa je prešla od Rusije na Ukrajinu – što se jasno vidi iz događaja jugoistočno od Harkova ove sedmice. Srednjoročna strateška nagrada za Ukrajinu ostaje ponovno osvajanje Hersona, zbog njegovog izloženog položaja preko rijeke Dnjepar i zato što se čini da je lako odatle ciljati na mostove i riječne prijelaze koje drži Rusija i koji opskrbljuju grad.

Ipak, napredak u blizini Harkova je značajan, iako je i dalje nejasno da li Ukrajina može da nastavi ovim tempom početkom jeseni. Napadači obično imaju veće žrtve. Švedski dobrovoljac u Ukrajini opisao je, u objavi na Instagramu, da su ostala samo tri vojnika iz njegovog voda od 22, a četiri su ubijena odjednom ranije ove sedmice od tenkovske granate uperene u njihov bunker.

S druge strane, ukrajinski moral se čini višim nego kod Rusa kako rat ulazi u sedmi mjesec. Lideri zemlje obavještavaju saveznike vjeruju da postoji kratak period do novembra kada njihove snage mogu pokazati da bi mogle potisnuti Ruse nazad i učiniti još mnogo više u dobro planiranoj ofanzivi na proljeće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular