Thursday, December 8, 2022
HomeVIJESTIHAZU Schmidtu: Hrvatima su ostala dva načina da zaštite prava i to...

HAZU Schmidtu: Hrvatima su ostala dva načina da zaštite prava i to im žele uzeti

- Reklama -


Članovi Predsjedništva Hrvatske akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine uputili su pismo Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH u kojem su ga zamolili da što prije zaustavi antidejtonsko i antiustavno djelovanje pojedinih lidera političkih stranaka.

“Umjesto da stišavaju i smiruju strasti koje raspiruju mržnju, koriste huškačku. svađalačku retoriku i verbalno nasilje. oni svojim neodgovornim izjavama dolijevaju ulje na vatru, potiču destruktivno, ratničko ponašanje, stvaraju ozračje nesigurnosti i zabrinutosti. Začuđuje činjenica da se ni nakon sedam godina, uprkos brojnim sastancima, dogovorima ne provodi odluka Ustavnog suda o izmjenama Izbornog zakona pa očekujemo od Vas poštovani gospodine Schmidt da se ova odluka konačno provede i Hrvati ostvare pravo birati svoje predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast. Hrvatima su ostala još samo dva mehanizma zaštite kolektivnih prava — izbor člana Predsjedništva i izbor zastupnika u Dom naroda — pa i to im pravo hoće oduzeti i prisvojiti”, naveli su.

Dalje su naveli da zahtjev za izmjenama Izbornog zakona nije stav samo jedne hrvatske političke stranke ili njenog lidera.

“Kako se često na tendenciozan način prikazuje, nego je to općehrvatski problem i zahtjev. Sve hrvatske političke stranke kao i kulturne, obrazovne, naučne ustanove i istaknuti nezavisni intelektualci jasno i glasno su očitovali svoje mišljenje u vezi s tim. Ne tražimo nikakvu privilegiju niti bilo šta na štetu drugih naroda nego samo ona ljudska i kolektivna prava koja imaju i druga dva konstitutivna naroda. Ako su Hrvati malobrojniji to ne znači da imaju i manje prava, da nisu dostojni evropskih demokratskih standarda Takozvani građanski ustroj BiH je maska za unitarizaciju, za institucionalnu prevlast i potpunu dominaciju brojnijeg naroda. Smatramo da taj koncept nije ostvariv, on je ahistorijski jer BiH tvore tri konstitutivna, suverena i ravnopravna naroda. BiH čine različitosti — jezičke, kulturne, etničke, vjerske — koje su historijske, ali su i njena stvarnost. Različitosti nisu prepreka ostvarivanju saradnje, međusobnog uvažavanja i priznavanja oblikovanih pluralnih identiteta već problemi nastaju kada se razlike pokušavaju brisati, svoditi na jednu mjeru. Unitarizacija je protivna postojećem Ustavu, Daytonskim odredbama. Referendumskom pitanju iz 1992, godine kao i odlukama ZAVNOBiH iz 1943. godine”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: