U Franjevačkom studentskom centru u Sarajevu održan je predizborni skup Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HDZ-a BiH, na kojemu su predstavljeni program i kandidati za predstojeće Opće izbore.

Skupu su prisustvovali najviši hrvatski zvaničnici svih nivoa vlasti na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem te Borjanom Krišto, zajedničkom kandidatkinjom Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH, koja se obratila prisutnima.

“Prvi put imamo zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda“, kazala je Krišto, naglašavajući uvažavanje legitimne političke volje, kao ključ stabilnih odnosa u jednoj multinacionalnoj državi koju čine tri jednakopravna konstitutivna naroda.

“Hrvatski narod ima ustavno pravo odlučivanja ko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite naša konstitutivna prava, kako u Predsjedništvu BiH, tako i u Domovima naroda. Duboko vjerujem u našu pobjedu i snagu našeg zajedništva, ovo su izbori kojima određujemo budućnost za sve generacije”, istakla je Krišto.

“Naš program obuhvata i vanjskopolitičke ciljeve, a glavni cilj su EU i NATO integracije. To je put koji zvaničnici HNS-a BiH i HDZ-a BiH predvode i zagovornici su tog puta. Ovaj cilj nam garantuje sigurnost, ali i ukupni napredak Bosne i Hercegovine“, poručila je Krišto.

“Vjerujem u naše zajedništvo, vjerujem u snagu hrvatskog naroda i uvjerena sam kako ćemo na predstojećim izborima pokazati svoju odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine i svih naroda. Učiniti je ljepšom i ugodnijom za svakog čovjeka koji živi na prostoru Bosne i Hercegovine, stoga, ‘Zajedništvom do pobjede’”, zaključila je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za člana Predsjedništva BiH.

Nada Spasojević, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u svom predstavljanju govorila je o bogatom iskustvu kojeg je stavila na raspolaganje u ovoj kampanji. Pozvala je, da se u zajedništvu i što većem broju izađe na Opće izbore i izaberu predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a BiH, koji su spremni raditi za svoj narod. Također, pozvala je da se glasa za budućnost BiH.

Vesna Alagić, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH kazala je kako će svu svoju energiju i djelovanje usmjeriti ka unaprijeđenju politika zdravstvene i socijalne zaštite te boljoj zaštiti ranjivih kategorija društva. Pozvala je sve na zajedništvo 2. oktobra da se izaberu oni kandidati koji razumiju potrebe svog naroda i nude realna i provediva rješenja.

Ivon Jerković, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH govorio je o mladim ljudima jer je i sam član Mladeži HDZ-a BiH. Svoje zalaganje će, kaže, usmjeriti k mladima, jer i sam je bio u inostranstvu, ali se vratio u Sarajevo.

“Tamo sam se uvjerio da nigdje nije kao kod kuće, u svom gradu, svojoj domovini. Upravo to mora biti cilj svakom mladom čovjeku u politici, moramo dati sve od sebe kako bi naše kolege, prijatelji i sugrađani ostajali ovdje. Zajedničkim snagama moramo učiniti sve kako bi svoj grad svoju domovinu napravili boljim mjestom za život, posebno za mlade ljude, koji su nada svake zemlje i naroda“, poručio je Jerković.

Dražen Trlin, nositelj liste za Skupštinu Kantona Sarajevo kazao je kako su Hrvati Sarajeva stali u odbranu svog grada te da su dokaz tome i 103 poginula branitelja HVO-a iz Sarajeva.

“Od završetka rata do danas u stalnim smo nastojanjima da dobijemo lokaciju za postavljanje Spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a Sarajevo. I još uvijek je nismo dobili, ali nastavljamo našu borbu. Medijska kampanja posljednih godina je oštra i usmjerena je protiv Hrvata, a posebno protiv HDZ-a BiH. Ovo je i naš grad i naša domovina, našu ljubav za dobrobit svih ljudi koji žive u BiH dokazali smo i pokazali nebrojeno puta, od referenduma, odbrane grada pa do danas. Danas svojom miroljubivom politikom i korektnom retorikom nastojimo doprinijeti razvoju pozitivne klime u našem gradu“, poručio je Trlin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime