Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeGLOBUSHirurg iz Kijeva za N1 opisao kako je raditi u ratnim uvjetima

Hirurg iz Kijeva za N1 opisao kako je raditi u ratnim uvjetima

- Reklama -


Vitalij Kravčenko, hirurg iz bolnice u Kijevu, javio se u N1 Studiju uživo i opisao kako izgleda život u ukrajinskoj prijestolnici i rad u bolnici u ratnim uvjetima. S obzirom na pojačane ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Ukrajinci su pozvani na štednju struje, a Kravčenko je opisao kako to izgleda u bolnici.

“Imamo dvije linije za mreže, do jučer smo stalno imali struju i vodu. Naš predsjednik je rekao da je ruska vojska uništila više od 40% energetske infrastrukture u Ukrajini i rekli su da moramo štediti struju i štedimo u bolnici”, kazao je kirurg.

Kazao je da struje ima “samo u operacijskoj sali i reanimacijskoj dvorani, a na odjelima su ugašena svjetla i računala. U gradu u više od 50% stambenih zgrada se živi bez struje, dobiju je samo nekoliko sati dnevno.”

Vitalij Kravčenko
- Reklama -

Dodaje da u bolnici imaju rezervne generatore koje su i jučer koristili jer je došlo do prekida struje.

“Tri operacije smo imali koje su završene s tim dizelskim generatorom. On treba oko 100 litara dizela svaki sat, ali možemo raditi oko 10 sati i za deset sati se nadamo da će nam naše službe pomoći sa strujom”, rekao je Kravčenko.

Kaže da operiraju sve vrste pacijenata, pa i vojnike. “Jučer sam operirao vojnika koji je bio ozlijeđen u eksploziji u sukobu s Rusima. Također operiramo i civile. Od početka godine sve bolnice su napravile oko 3.500 operacija.”

Opisao je i uvjete života u Kijevu, navodeći da građani u stambenim zgradama i po 12 sati nemaju struje.

“Dizel i grijanje su problem, ali smo do jučer imali oko 50% na dan energije, a oko 12 sati bez energije”, navodi Kravčenko.

Komentirao je i moguću evakuaciju Kijeva. “To je vrlo teško napraviti. Sad je više od 2,5 milijuna stanovnika u gradu. Moramo biti spremni, ali kad smo preživjeli početak rata, moramo i dalje biti u gradu.”

Kravčenko vjeruje da se Ukrajina može oduprijeti ruskim napadima. “Teško je uništiti 100% energetske infrastrukture, a sad smo dobili i dobru protuzračnu obranu od Zapada i SAD-a. Od 54 rakete koje su prošli tjedan išle na našu zemlju, naša vojska je uništila 50, a samo četiri su pale. Mislim da će se naša vojska i Ukrajinici oduprijeti u ovom ratu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular