Tuesday, December 6, 2022
HomeGLOBUSI treća zemlja proglasila Rusiju terorističkom državom

I treća zemlja proglasila Rusiju terorističkom državom

- Reklama -


Parlament Estonije (Riigikogu) proglasio je Rusku Federaciju terorističkom državom.

“Podržavajući poziv ukrajinskog parlamenta i međunarodnih organizacija, estonski parlament proglašava ruski režim terorističkim režimom čije se akcije moraju zajednički odbiti, a Rusku Federacija proglašava sponzorom terorizma“, navodi se u saopćenju Riigikogua.

U saopštenju, koje je u cijelosti prenio web portal “Politico“, estonski parlament je pozvao sve članove međunarodne zajednice da usvoje slične odluke.

- Reklama -

Tako je Estonija, nakon Litvanije i Letonije, postala treća baltička zemlja čiji parlament je Rusiju proglasio terorističkom državom.

Ukupno je 88 od 101 poslanika podržalo prijedlog rezolucije koji je podnijet na glasanje u parlamentu, a deset poslanika nije učestvovalo u glasanju, dok je troje bilo uzdržano.

Estonija, Litvanija i Letonija pozvale su jučer na osnivanje specijalnog suda za Ukrajinu i to uz podršku Evropske unije (EU) i međunarodnih partnera.

Ministarstvo vanjskih poslova Litvanije objavilo je zajedničko saopćenje u kojem traži da takav sud istraži ruske napade, popuni postojeći pravosudni vakuum i osigura odgovornost Rusije prema Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: