Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeVIJESTIIGK reagovao na oslobađanje ratnog zločinca Radoslava Brđanina

IGK reagovao na oslobađanje ratnog zločinca Radoslava Brđanina

- Reklama -


Institut za istraživanje genocida Kanada je reagovao povodom puštanja na slobodu iz zdravstvenih razloga ,bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora.

IGK smatra da je ova odluka suda nepravedna i sramna, da predstavlja poraz međunarodne pravde, uvredu i poniženja žrtava, kao i atak na istinu i pravdu.

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu.

- Reklama -

Puštanje Brđanina na pslobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u BiH.

Nauka je dokazała da je ratni zločinac Brđanin osmislio genocidni plan na područiju Krajine. Krivični tribunal ga je pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u Krajini.

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin stigao u Banjaluku

IGK smatra da onaj ko izvrši najteže oblike ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, onaj ko za realizaciju nacionalističkih ciljeva Velike Srbije osmisli genocidnu plan sa ciljem uništenja ili progona specifičnih etničkih grupa, onaj koji za te ciljeve planira podjelu države BiH, onaj koji se uopošte ne pokaje za največe zločine poslije Drugog svijetskog rata u Evropi ne može biti pušten na slobodu.

Njegovo potpuna zatvorska kazna trebala je biti opomena budućim generacijama da se najstrašniji zločini protiv čovjeka i civilizacije ne isplate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular