Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEIgranje gume, školice, između dvije vatre - zaboravljene igre koje su zabavne,...

Igranje gume, školice, između dvije vatre – zaboravljene igre koje su zabavne, ali i korisna tjelovježba (VIDEO)

- Reklama -


Zaboravljene igre detinjstva nisu zaboravljene. Redovna profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja i fitness trenerica Lejla Šebić je to i dokazala. Milionski pregledi videa u kojem profesorica Šebić pokazuje “igre gume” pokazali su da se djeca znaju igrati, ako im ponudimo dobre igre.

Šebić je istakla kako je ovo vrlo interesantan način da se kroz igrice radi korisna tjelovježba. S djecom je igrala gume, školice, klikera, između dvije vatre, hula-hopa, aberečke abertude…

“Djeca su u tom periodu znala vrijednost truda i rada da bi se nešto ostvarilo. Vježbali su gume tako što su gumu stavljali između dvije stolice kako bi se poslije pokazala prijateljima na ulici. Klikeri su se osvajali trudom, radom i zalaganjem, borili ste se da savladate protivnika. Tako su napredovala motoričke sposbnosti, djeca su bila u boljem zdravstvenom stanju nego danas i nisu imala toliko problema kao današnja. Današnja djeca imaju bolesti starijih ljudi. Neka istraživanja pokazuju da će djeca živjeti kraći od svojih roditelja. Imamo očigledan problem – djeca su informatički jako pismena, dok su motorički nepismena, da tako kažemo”, rekla je Šebić.

Ističe kako se tome treba posvetiti mnogo više pažnje.

- Reklama -

“Nije dobro da djeca sjede stalno u školskim klupama. Nemaju dovoljnu tjelesnu aktivnost koja je bitna u tom uzrastu kako bi se pravilno razvijala”, dodala je Šebić.

Kada je u pitanju igranje gume, ističe kako to ima jako puno benefita jer je to kardio tretning koji je vrlo zahtjevan.

“Pored toga što radi na boljem radu srca, pluća i krtovotka, razvija fantastičnu koordinaciju kod djece. Nije jednostavno izvesti te elemente. Skokom razvijate i muskulatoru”, kazala je.

U programu N1 Šebić je demonstrirala kako možete vježbati dok igrate gumu i zabavite se sa svojom djecom, ali im i tako pomognete da budu zdravija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular