Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEIndex: Ugovor za nabavu Paxlovida je već 2 mjeseca kod Beroša, nije...

Index: Ugovor za nabavu Paxlovida je već 2 mjeseca kod Beroša, nije ga potpisao

- Reklama -


Ministarstvo zdravstva Hrvatske i dalje nema nikakvo objašnjenje kako je moguće da je još u februaru ove godine uvrstilo Paxlovid u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti, a da ga do danas nije nabavilo, piše Index, čiji je novinar Vladimir Matijanić preminuo uslijed oboljenja covida-19 koje nije bolnički tretirano.

Prema informacijama Indexa, glavni krivac za to je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš, koji, kako tvrde novinari ovog portala, već dva mjeseca ne želi potpisati narudžbenicu, odnosno ugovor s Pfizerom, za nabavku Paxlovida. U Ministarstvu zdravstva novinarima Indexa nisu htjeli tu informaciju ni potvrditi ni opovrgnuti, dok iz Pfizera za sada odgovaraju diplomatski. Kažu da su njihovi pregovori s vladama – povjerljivi. No, krenimo redom.

Od februara Paxlovid je službeni lijek Ministarstva zdravstva Hrvatske

U službenom dokumentu Ministarstva zdravstva od 8. februara ove godine, koji je namijenjen svim liječnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s covidom-19 u Hrvatskoj, Paxlovid se, uz Remdesivir, spominje u dijelu antivirusnih i imunomodulacijskih lijekova. Odnosno, naveden je kao službeni lijek.

- Reklama -

Taj lijek je u januaru ove godine odobrila Europska agencija za lijekove, a nabavile su ga gotovo sve susjedne zemlje. Riječ je o tzv. “kućnom lijeku” koji se koristi u vrlo ranoj fazi bolesti. No činjenica je da u Hrvatsku do danas nije došla ni jedna doza tog lijeka.

Nakon što je Index objavio da vlada nestašica lijekova protiv koronavirusa, iz Ministarstva zdravstva odgovorili su kako je u “tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK” te da u vrlo skoro vrijeme očekuju “obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave”.

“Beroš dva mjeseca nije htio potpisati narudžbenicu za Paxlovid”

Podsjetimo, preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću 2. augusta, tri dana prije smrti, na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno je da za njega nema lijeka protiv koronavirusa, i to zbog nestašice.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, za nedostatak Paxlovida izravni krivac je upravo ministar Beroš kod kojeg je već dva mjeseca narudžbenica koju do sada nije potpisao.

“Lijek Paxlovid, kao i drugi lijekovi namijenjeni liječenju COVID-19, prema preporuci Europske komisije (EK) nabavljaju se centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije te većina sudjeluje u takvom načinu nabave uključujući i Hrvatsku”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva na naš izravni upit o čekanju na Berošev potpis.

Pfizer o pregovorima s vladom Hrvatske: Poštujemo odredbu o povjerljivosti

Kako su dodali, dinamika procesa nabave lijekova ovisi o pregovorima Europske komisije i proizvođača lijeka. No, činjenica je da su lijek izravnim bilateralnim ugovorima s proizvođačem Pfizerom nabavile susjedne Austrija i Slovenija te niz drugih europskih zemalja, a ima ga i Srbija. Ministarstvo zdravstva nije htjelo reći ništa o tim pregovorima s Pfizerom.

U odgovoru za Index iz samog Pfizera otkrivaju kako su pokrenuli bilateralne kontakte sa svjetskim vladama još u junu 2021. godine, i to dok je Paxlovid bio u vrlo ranoj fazi razvojnog programa. Detalje zašto Paxlovida još nema u Hrvatskoj i jesu li i zašto propali bilateralni pregovori s hrvatskom vladom o nabavci ovog lijeka u Pfizeru nisu htjeli otkrivati naglasivši kako poštuju odredbu o povjerljivosti.

Plenković će se tek raspitati o Paxlovidu

“U augustu smo potpisali izravne ugovore o opskrbi s 18 zemalja diljem Europe, no pojedinosti naših razgovora s pojedinim vladama su povjerljive”, kažu na kraju iz Pfizera.

Iz vlade Hrvatske su za sada rezervirani o temi nedostatka lijekova protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković, ujedno i šef vladajućeg HDZ-a, rekao je kako o toj temi tek trebaju razgovarati.

“Moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobravanja toga lijeka na razini EU, na razini Hrvatske i na razini nabave. To je tema koju će Ministarstvo zdravstva i HZJZ dogovarati”, rekao je Plenković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular