Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIndonezija predložila mirovni plan za Ukrajinu

Indonezija predložila mirovni plan za Ukrajinu

- Reklama -


Indonezijski ministar odbrane Prabovo Subijanto predložio je danas mirovni plan za rat u Ukrajini, pozivajući na uspostavljanje demilitarizovane zone i održavanje referenduma pod okriljem UN na, kako je rekao, spornoj teritoriji.

Prabovo je pozvao odbrambene i vojne zvaničnike iz cijelog svijeta okupljene na sastanku Šangri Li dijaloga u Singapuru da objave deklaraciju kojom pozivaju na prekid neprijateljstava.

On je predložio plan u više tačaka, uključujući prekid vatre “na mjestu trenutnih pozicija obje sukobljene strane” i uspostavljanje demilitarizovane zone povlačenjem na 15 kilometara od prednjeg položaja svake strane.

Demilitarizovanu zonu treba da nadgledaju mirovne snage raspoređene od strane UN“, rekao je Subijanto i dodao da bi referendum pod okriljem svjetske organizacije trebao da bude održan da bi se “objektivno utvrdile želje većine stanovnika različitih spornih oblasti“.

- Reklama -

Prijedlog Indonezije uslijedio je nakon prošlogodišnje posjete predsjednika DŽoka Vidoda Moskvi i Kijevu, gdje je ponudio da bude mirovni posrednik između njihovih lidera i da ponovo pokrene mirovne pregovore. U to vrijeme Vidoda je bio i predsjednik grupe velikih ekonomija G20.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular