Saturday, March 25, 2023
spot_img
HomeGLOBUSInspektori UN-a otkrili da je u Libiji nestalo 2,5 tone uranijuma

Inspektori UN-a otkrili da je u Libiji nestalo 2,5 tone uranijuma

- Reklama -


Inspektori UN-a otkrili su da oko 2,5 tone prirodnog uranijuma nedostaje na lokaciji u Libiji koja nije pod kontrolom vlade, javlja Guardian.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je državama članicama te organizacije da su inspektori u utorak otkrili da 10 bačvi sa koncentratom uranijumske rude “nije bilo tu kao što je ranije objavljeno“.

Naveo je da će IAEA sprovesti dalje aktivnosti “kako bi razjasnile okolnosti uklanjanja nuklearnog materijala i njegovu trenutnu lokaciju“.

- Reklama -

Kako navodi Guardian, prirodni uranijum se ne može odmah koristiti za proizvodnju energije ili goriva za bombe jer proces obogaćivanja obično zahtjeva da se metal pretvori u gas, a zatim da se okreće u centrifugama da bi se postigao potreban nivo.

Međutim, stručnjaci tvrde da bi iz svake tona prirodnog uranijuma bilo koja grupa koja ima tehnološka sredstva i resurse za to mogla vremenom rafinirati do 5,6 kg materijala za oružje. To čini pronalaženje nestalog metala važnim za stručnjake za neproliferaciju.

Informacija o nestanku uranijuma je rezultat inspekcije koja je prvobitno planirana za prošlu godinu ali je morala biti odgođena “zbog sigurnosne situacije u regionu”, naveo je Grossi.

On je istakao da bi ovo moglo predstavljati razlog za zabrinutost zbog “nuklearne sigurnosti“.

Godine 2003. se Libija, pod tadašnjim vođom Moamerom Gadafijem, odrekla svog programa nuklearnog oružja nakon što je prethodno nabavila centrifuge kojima se mogao obogatiti uranijum, te i informacije o dizajnu za nuklearnu bombu, iako nije postigla veliki napredak u proizvodnji bombe.

Ova afrička zemlja je u političkoj krizi od pada Gadafija 2011. godine, sa velikim brojem milicija u suprotstavljenim savezima koje podržavaju strane sile.

Libija je i dalje podijeljena između nominalno privremene vlade u glavnom gradu Tripoliju na zapadu i druge vlade na istoku koju podržava vojni moćnik Khalifa Haftar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular