Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeBIZNISInstitut objavio: Njemačku 2023. čeka recesija

Institut objavio: Njemačku 2023. čeka recesija

- Reklama -


Njemačka privreda smanjit će se u 2023. godini budući da je dramatičan rast energetskih troškova zbog rusko-ukrajinskog rata utrnuo izglede za oporavak nakon pandemijske krize, objavio je u ponedjeljak institut Ifo.

Institut je u junu prognozirao da će gospodarstvo iduće godine porasti 3,7 posto za 2023., a sada predviđa da će aktivnost pasti za 0,3 posto.

Istodobno je značajno podigao prognozu inflacije u 2023., za šest postotnih bodova, na 9,3 posto.

- Reklama -

U ovoj godini privreda bi po najnovijim ifovim procjenama trebala porasti 1,6 posto. U junu institut je prognozirao stopu rasta od 2,5 posto. Inflacija bi ove godine trebala iznositi 8,1 posto i biti viša za 1,3 postotna boda a što su prognozirali u junu.

“Smanjena opskrba plinom iz Rusije tijekom ljeta i posljedično drastično povećanje cijena uništavaju privredni oporavak nakon pandemije koronavirusa”, rekao je voditelj ekonomskih prognoza Ifoa Timo Wollmershaeuser.

Prvo tromjesečje 2023. bit će posebno teško za potrošače jer dobavljači energije zbog visokih troškova nabave prilagođavaju cijene, što će inflaciju dovesti do razine od oko 11 posto, priopćio je institut.

To će značiti smanjenu kupovnu moć kućanstava, upozorava ifo, dodavši da će vladin paket ublažiti udarac, ali ga neće posve amortizirati.

“Gubitak kupovne moći, mjeren padom realnih plaća po stanovniku za oko tri posto u ovoj i u idućoj godini, najveći je otkada je 1970. uveden sadašnji sustav nacionalnih računa”, rekao je Wollmershaeuser.

Tokom iduće godine rast cijena trebao bi postupno slabiti, pod pretpostavkom da će tijekom zime biti dovoljno plina, napominje ifo, dodavši da bi cijene energenata trebale početi padati najkasnije u proljeće 2023.

U 2024. privreda bi trebala porasti 1,8 posto, a cijene 2,5 posto, izračunao je institut.

Njemačka privreda gotovo je stagnirala u drugom tromjesečju, poduprto potrošnjom kućanstava i vlade. U prva tri mjeseca aktivnost je porasla 0,8 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular