Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIran i SAD ne mogu da se dogovore oko nuklearnog programa

Iran i SAD ne mogu da se dogovore oko nuklearnog programa

- Reklama -


Iran je poslao “konstruktivan” odgovor na američke prijedloge o oživljavanju iranskoga nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova, dok je SAD priopćio da se s tom ocjenom ne slaže.

“Tekst koji je Iran poslao ima konstruktivan pristup u svrhu finaliziranja pregovora”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani, prenijela je državna mreža IRIB u petak.

Međutim američki State Department dao je drukčiju procjenu. “Možemo potvrditi da smo primili iranski odgovor preko EU-a”, rekao je glasnogovornik. “Proučavamo ga i odgovorit ćemo preko EU-a, no nažalost nije konstruktivan”.

- Reklama -

Glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Adrienne Watson rekla je: “Neke su razlike uklonjene proteklih tjedana, ali druge su ostale”.

U izvješću IRIB-a navodi se da je iranski odgovor poslan predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu, koji je koordinirao pregovore.

Nakon 16 mjeseci posrednih pregovora između Teherana i Washingtona, Borrell je rekao 8. kolovoza da je EU dao posljednju ponudu za prevladavanje slijepe ulice i oživljavanje pregovora.

Iranu trebaju jača jamstva Washingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015., reklo je iransko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu dodajući da bi UN-ovo nadzorno tijelo za atomsku energiju trebalo odbaciti “politički motivirane istrage” iranskog nuklearnih programa.

U skladu sa sporazumom iz 2015. Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Onda je tadašnji američki predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma 2018., uz objašnjenje da je sporazum previše velikodušan prema Teheranu. Ponovno je nametnuo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da nastavi s prije zabranjenim nuklearnim aktivnostima i oživi američke, europske i izraelske strahove da možda radi na atomskoj bombi.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular