Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIran "kategorično" odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

Iran “kategorično” odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

- Reklama -


Iran je u ponedjeljak “kategorično” odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca indijskog porijekla i autora “Sotonskih stihova”, koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u.

Porodica Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća “veliko olakšanje” jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodajući da je i dalje “u kritičnom stanju”, ali da je već mogao reći nekoliko riječi.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman “Sotonski stihovi” doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u New Yorku, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhapšen i izjasnio se da nije kriv.

- Reklama -

“Kategorično demantujemo bilo kakvu vezu između agresora i Irana i niko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran”, rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iranu je izdana fetva, odnosno, poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve one povezane s izdavanjem “Sotonskih stihova”.

Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular