Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIslamskom centru u Hamburg prijeti zatvaranje

Islamskom centru u Hamburg prijeti zatvaranje

- Reklama -


Hamburški odjel Službe za zaštitu ustava već duže vrijeme ima u fokusu Islamski centar Hamburg (IZH) i klasifikovala ga je kao ekstremističku organizaciju i ispostavu Teherana. No, tek u vezi s najnovijim zbivanjima u Iranu, IZH je postao tema njemačke politike u cjelini.

Savezna vlada sada pomoću sankcija želi izvršiti veći pritisak na rukovodstvo u Teheranu, koje već sedmicama koristi nasilje protiv demonstranata, piše DW.

Bundestag je srijedu (9. novembra) raspravljao o politici prema Iranu. Prihvaćen je i zahtjev semafor-koalicije (SPD, Zeleni i FDP). U njemu se Savezna vlada poziva “da ispita može li se i kako zatvoriti Islamski centar Hamburg kao čvorište operacija iranskog režima u Njemačkoj”. Za opoziciju (CDU/CSU) taj zahtjev dolazi prekasno. Poslanik CSU-a Thomas Erndl je tokom debate, na primjer, rekao: “Situacija je jasna, tu ne moram ništa provjeravati.” Prema njegovim riječima, zatvaranje bi “takođe poslalo signal onima koji ovdje, u našoj zemlji, šire mržnju i netrpeljivost; jer tom zločinačkom režimu moramo pokazati jasne granice na svim poljima”.

Krovna šiitska organizacija ne želi snositi odgovornost za Iran

- Reklama -

Upravo ta veza koju političari vide između onoga što se dešava u Iranu i IZH-a smeta Mohamedu Ale Hoseiniju. On je predsjednik Islamske zajednice šiitskih organizacija u Njemačkoj (IGS), koja također zastupa i IHZ. On kaže za DW: „Ono što ne može dešavati je da Služba za zaštitu ustava svake godine od 1993. podgrijava optužbe i insinuacije, a sigurnosne agencije ne rade ništa, te da se tek sada, s demonstracijama u Iranu, odjednom osjeća potreba da se IZH zatvori. To je za nas aktivizam protiv šiitskih muslimana ovdje u Njemačkoj.” On sve to posmatra kao “napad na šiitsko praktikovanje religije”.

Sila koja se primjenjuje protiv žena u Iranu kako bi se pridržavale određenih pravila oblačenja je “nespojiva s našim razumijevanjem vjerskih sloboda”, piše Hoseini na web-stranici ove zajednice, te naglašava: „Za nas, kao krovnu organizaciju, iranska politika nije relevantna”, potkrijepivši to činjenicom da samo mali dio članova zajednice zapravo potiče iz Irana.

Zamjenik čelnika IZH-a protjeran iz Njemačke

No, IZH je također kritikovan i nezavisno od postupaka iranske vlade protiv demonstranata. Početkom novembra, zamjenik čelnika IZH-a, Sejed Mousavifar, protjeran je iz Njemačke zbog podrške terorističkoj organizaciji. „Svak ko dokazano podržava terorističke organizacije ili finansijere terorista predstavlja ozbiljnu prijetnju našoj sigurnosti i nema šta tražiti u Njemačkoj”, rekao je tada hamburški senator unutrašnjih poslova Andy Grote (SPD). Prema podacima sigurnosnih vlasti, Ured za zaštitu ustava u Hamburgu raspolaže informacijama da je Mousavifar održavao veze sa dvjema organizacijama za prikupljanje donacija, a koje djeluju u okviru islamističko-šiitske terorističke organizacije Hezbolah.

Optužbe protiv IZH-a nisu ništa novo. Lider stranke Zelenih Omid Nouripour je još prije nekoliko mjeseci pozvao na zatvaranje ovog centra, opisujući ga kao “najvažnije špijunsko gnijezdo iranskog režima u Njemačkoj”.

Ekspert za islamizam i psiholog Ahmad Mansour 18. oktobra je na Twitteru objavio da je IZH „istureno odjeljenje režima u Teheranu” i “suorganizator antisemitskog Dana Al-Qudsa”.

Berlinski ogranak Američkog jevrejskog komiteta (AJC) pobrinuo se za izdavanje brošure posvećene IZH-u. Njegov direktor Remko Leemhuis u predgovoru je napisao da nema sumnje da je IZH „želio da nastavi sa širenjem antisemitske, islamističke, homofobične i ženomrzilačke državne doktrine ‘Islamske Republike Iran’ u Njemačkoj i cijeloj EU; susretljiv i prijateljski nastupi njegovih predstavnika na interkulturalnim ili međureligijskim manifestacijama ne mijenjaju ništa po tom pitanju.” Vlasti Hamburga treba da prekinu svaku saradnju sa IZH-om, zahtijeva Leemhuis.

Samo vjerska organizacija ili i propagandni centar?

Ale Hosseini iz krovne šiitske organizacije IGS, u razgovoru za DW, odbacuje te optužbe: “Mi smo vjerska zajednica koja ovdje djeluje u skladu sa Ustavom.” IZH, dodaje, “nikada nije imala političku orijentaciju ili političke ciljeve”.

Lamya Kaddor, političarka Zelenih i osnivačica Liberalno-islamskog saveza, sumnja u to. Ona je za DW izjavila: “Više nije potpuno jasno da li je IZH prvenstveno šiitsko vjersko stjecište u Hamburgu, ili više propagandni centar s vrlo problematičnim političkim uticajem.”

Za nju je pak ta razlika važna: „Vjerujem da se većina šiitskih muslimana u Njemačkoj čvrsto pridržava ustavnih normi. Ali ovdje se radi o formi organizacije i samom IZH-u kao, da tako kažem, produženoj ruci režima u Teheranu. Te dvije stvari se moraju odvojiti jedna od druge.”

Prije zatvaranja se detaljno moraju istpitati indicije

Zatvaranje IZH-a, u svakom slučaju, ne bi bilo tako jednostavno. Druga gradonačelnica Hamburga, Katharina Fegebank iz Zelenih, kao i mnogi savezni političari, distancirala se od centra, ali i ukazala na visoke zakonske prepreke za moguću zabranu njegovog djelovanja. Treba imati na umu da IZH pripada Schura-i, Vijeću islamskih zajednica u Hamburgu. To vijeće u saradnji sa gradskom upravom, između ostalog, pomaže i u organizaciji islamske vjeronauke u školama. Zatvaranje bi imalo uticaja na taj odbor i njegov sastav.

Lamya Kaddor potvrđuje da je “kompleksno i teško” zatvoriti tu vjersku ustanovu, te da se prethodno sve mora ispitati. “Moja procjena je pak da definitivno postoji dovoljno indicija da se sada pokrene i provede ta istraga (…) Poznati su nam slučajevi špijunskih aktivnosti protiv Iranaca u egzilu koje su odatle dirigovane.”

Mohamed Ale Hoseini tu istragu doživljava opuštenije: “Islamski centar Hamburg je već podnio žalbu Službi za zaštitu ustava jer tu postoje sporne tvrdnje.” On smatra da “previše motivisani političari” ne žele čekati na sudsku presudu, a iza zahtjeva za zatvaranjem IZH-a vidi “političku motivaciju”. On zaključuje: “Problem nisu činjenice i veze koje IZH njeguje, već percepcija.”

Sada će zadatak istrage biti utvrđivanje činjenica o IZH-u i njegovim vezama s Teheranom. Moguća procedura zabrane je u nadležnosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za to će vjerovatno trebati još nekoliko mjeseci, piše DW.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular