Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIstraga Reutersa: U Tursku uvezeno više od 160.000 tona uglja proizvedenog u...

Istraga Reutersa: U Tursku uvezeno više od 160.000 tona uglja proizvedenog u ukrajinskim regijama koje je pripojila Rusija

- Reklama -


Prema podacima ruske carine koje su pregledali novinari Reutersa, ove godine je ugalj u vrijednosti od najmanje 14,3 miliona dolara proizveden u područjima Ukrajine koje je pripojila Rusija izvezen u Tursku, članicu NATO-a.

U periodu između februara i jula 2023. godine u Tursku je stiglo oko 160.400 tona uglja iz aneksiranih istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska, pokazuju podaci. Tri proizvođača navedena u carinskim podacima potvrdila su Reutersu da su u tom periodu otpremili ugalj iz dva regiona u Tursku.

Za razliku od Sjedinjenih Država i Evropske unije, Turska nije ograničila trgovinu s Rusijom ili područjima Ukrajine pod kontrolom Moskve. Washington je upozorio kompanije da ne pomažu Rusiji da vodi rat protiv Ukrajine ili da zaobilazi sankcije.

Otkako je Moskva započela invaziju u februaru 2022. godine je Turska, članica NATO-a koja podržava napore Kijeva, više puta ponavljala da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine. Ankara je odigrala ključnu ulogu u posredovanju u sada propadlom dogovoru između zaraćenih zemalja koji je dozvolio ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

- Reklama -

Tursko ministarstvo trgovine i carina nisu odgovorili na zahtjeve za komentar na pošiljke.

Podaci komercijalnog dobavljača podataka o trgovini pokazali su da je ugalj od najmanje 10 proizvođača išao u Tursku između februara i jula. Turska je bila najveća izvozna destinacija uglja iz aneksiranih regiona, pokazuju brojke, čineći 95% isporuka u tom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular